Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Закон о Независној комисији за медије на Косову и Метохији представља отворену цензуру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 07. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Закон о Независној комисији за медије на Косову и Метохији представља отворену цензуру

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову и Метохији изражава забринутост због усвајања Закона о Независној комисији за медије у Скупштини Косова који, између осталог, предвиђа лиценцирање онлајн медија, праћење њиховог садржаја и казне до 40.000 евра, чиме се брутално ограничава слобода медија.

Закон о Независној комисији за медије усвојен је у другом читању са 59 гласова за, ниједним против и два уздржана. У гласању посланици опозиционих партија нису учествовали, напустивши седницу пре гласања због тога што њихов захтев за скидање овог закона са дневног реда није подржао покрет Самоопредељење.

У писању Нацрта овог закона, који је косовска влада усвојила 27. децембра прошле године, нису учествовали представници српских медија, као што нико Удружење новинара Србије (УНС) на Косову, као јединог представника српских новинара није позвао, ни консултовао.

Поред новинарских удружења на КиМ, усвајање овог Закона су као штетно оценили и представници међународних организација, амбасадори у Приштини и цивилни сектор.

УНС на Косову је јавно изражавао забринутост због критичних тачака овог Закона у којима се, између осталог предвиђа, да издавачи медија не могу припадати цивилном сектору већ морају бити привредна друштва чиме би највише били погођени медији који извештавају на српском језику од којих већина послује у систему невладиних организација јер непостоји континуиран начин њиховог финансирања.

УНС са својим огранком на Косову истиче да трошкови лиценцирања и законски дато овлашћење за материјално кажњавање медија у висини од чак 40.000 евра Независној комисији за медије, у којој албански чланови у броју значајно надјачавају представнике мањинских заједница, ствара простор за брзопотезно финансијско уништење малих локалних редакција.

УНС са својим огранком на Косову сматра и да повећање броја чланова комисије и прописивање њиховог мандата на четири године уз могућност реизбора, као и чињеница да их бира Скупштина, јасно указују на политички утицај, Са друге стране, законска обавеза електронских медија да добију дозволу Независне комисије за медије за објављивање видео садржаја на порталу или друштвеним мрежама представља најотворенији вид цензуре.

УНС позива Европску и Међународну федерацију новинара, организацију Article 19, Европски центар за слободу штампе и медија (ECPMF), организацију Free Press Unlimited и OBC Transeuropa, Репортере без граница, International Press Institute (IPI) да преузму акције које би на ефикасан начин спречиле спровођење овог закона, као и председницу Косова Вјосу Османи да га не потпише.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси