Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Удружење новинара Пољске: РСФ политизује листу медијских слобода
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 04. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Удружење новинара Пољске: РСФ политизује листу медијских слобода

Удружење новинара Пољске обавестило је Удружење новинара Србије да оштро осуђује „неправедну“ и „непоуздaну“ оцену Репортера без граница (РСФ) који су Пољску на листу индекса медијских слобода за 2020. годину поставили на 62. место.

Ово удружење истакло је да оцена РСФ-а када је реч о Пољској не одражава праву ситуацију новинарских слобода у тој земљи.

„РСФ поново узима у обзир само одабране случајеве и занемарује друге. Избор аргумената говори о политизацији критеријума према којима РСФ оцењује. Индекс медијских слобода РСФ-а постаје средство за сукобљавање политичких опција, уместо да буде веродостојна и поуздана процена медијских слобода у Пољској“, наводи ово удружење.

У саопштењу Центра за праћење медијских слобода пољског удружења новинара наводи се да је овогодишњи пад Пољске на листи РСФ-а за чак 44 места у односу на 2015. годину, „апсолутно неразумљив и неоправдан“.

Из овог центра навели су да је као оправдање за овогодишњи драстични пад Пољске на листи медијских слобода РСФ, између осталог, указао на покушаје тренутне власти да контролише правосудни систем што почиње да утиче на слободу изражавања у независним медијима, иако нису дати примери који би оправдали ову радикалну тезу.

Апеловали су да новинари буду опрезни приликом навођења закључака РСФ-а, зато што он постаје извор погрешних процена стварног стања у медијима у Пољској, Европи и свету.

Истакли су и да се анализа медијских слобода РСФ-а заснива на анкети представника медија које је ова организација у 180 земаља одабрала, као и да у ту анкету нису укључени представници највећег и најстаријег Удружења пољских новинара у тој земљи, као и његовог тела Центра за праћење медијских слобода.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

24.04.

2020.

Забезекнути [нерегистровани] у 22:13

ЧУДНО

Зар "Репортере без граница" одвајкада не одликује објективност без премца - то је, ваљда, свима познато!? Мора да неко покушава да их представи у кривом огледалу, авај!

Одговори
пет

24.04.

2020.

Saša [нерегистровани] у 20:00

Nisam uzalud tvrdio

Već više od godinu dana ukazujem srpskoj javnosti na neutemeljeni i ničim dokazane tvrdnje da Reporteri bez granica (ali i Freedom House) iznose podatke o medijskim slobodoama u Republici Srbijikoje koje su u najamanju ruku – sporne! Kolege iz Udruženja novinara Poljske su ovim obraćanjem Udruženju novinara Srbije samo potvrdile takve moje sumnje. Iz njihovog dopisa sam (konačno) saznao kako Reporterio bez granice dolaze do podataka na osnovu kojih rangiraju zemlje po medijskim slobodama. Taj kriterijum najbolje govori o ozbiljnosti ove civilne organizacije, čiji je. inače, budžet nešto više od šest miliona evra. Za tu cifru se svakog ponedeljka može tvrditi da je sreda, a sredom da je ponedeljak. O tome što Reporteri bez granica sebi dozvoljavaju da budu vrhovni arbnitri u određivanju stepena medijskih sloboda u nekoj državni za mene nije problem, ali jeste kada manji deo srpske javnosti bespogovorno podržava njihove stavove i politizuje svaki izveštaj te organizacije. Reporteri bez granica su, inače, osnovani i rade u Parizu (Francuska). Pošto sam nedavno posetio tu zemlju, ondav slobodno mogu reći da bi ova organizavija prvo trebalo da se pozabavi dešavanjima u svojoj drža vi, pa tek onda drugima da deli lekcije.
Aleksandar Gajović
Državni sekreetar MKI

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси