Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Објављивањем фотографије на којој су пацови и реч „смрт“ на згради СНС-а уз саопштење Југпрес прекршио Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 02. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет за штампу: Објављивањем фотографије на којој су пацови и реч „смрт“ на згради СНС-а уз саопштење Југпрес прекршио Кодекс

Југпрес је објављујући архивску фотографију зграде оштинског одбора Српске напредне странке (СНС) у Власотинцу на којој су нацртани пацови поред речи „смрт“ уз актуелно саопштење СНС-а прекршио Кодекс новинара Србије, одлучила је Комисија за жалбе Савета за штампу.

Одлука о кршењу Кодекса овог пута није донета једногласно. Седам чланова комисије за жалбе гласало је за то да је прекршена прва тачка поглавља новинарска пажња, два су гласала против ове одлуке, док је један члан био уздржан.

Одбор Српске напредне странке у Власотинцу жалио се на Југпрес због објављивања фотографије страначких просторија са нацртаним малим пацовима поред којих је написана реч „смрт“. Ова фотографија је објављена је уз актуелно саопштење СНС-а. Како се наводи у жалби, настала пре неколико година, када су новинари извештавали о спорном графиту, који је убрзо након тога прекречен.

Одбор СНС-а из Власотинца је навео у жалби да је фотографија објављена ван контекста. Увредљиво би, како додају, било чак и да је испод фотографије истакнуто да је архивска.

Главна и одговорна уредница Југпреса Љиљана Стојановић је у одговору на жалбу написала да је спорну фотографију заменила другом чим је добила жалбу. Грешка је, како је навела, настала јер је приправница која је недавно почела да ради у архиви пронашла фотографију и објавила је, мислећи да је на њој графит који су деца исцртала.

Стојановић је истакла није било намере да се било ко из СНС-а дискредитује или увреди и да би фотографија одмах била уклоњена да им је неко указао на грешку. Ипак, представник општинског одбора СНС-а је СМС-ом обавестио дописника о овој фотографији. Мислећи да је у питању приватна преписка јер су комшије, дописник ову примедбу није пренео редакцији.

Представница јавности у Комисији за жалбе Вида Петровић Шкеро је објављивање фотографије оценила као класичну новинарску непажњу.  

„Они сами кажу да је то радила приправница која се тек појавила ту. У таквој ситуацији је главни уредник морао бацити поглед на то шта је урадила док се не ухода. Заиста постоји груба непажња јер су сликом представљени садржаји оног типа-  пацови који улазе ка вратима са коментаром 'смрт'“, рекла је Петровић Шкеро.

Снимак седнице Комисије за жалбе (Видео: Савет за штампу)

Сагласна је била представница Локал Преса Надежда Будимовић, која је истакла да разуме како је могло доћи до пропуста јер је у питању мали медиј на ивици опстанка.

Представница Удружења новинара Србије (УНС) у Комисији за жалбе истакла је да управо због околности у којима Југпрес ради, нерадо гласа да је Кодекс прекршен.

„У реду је да кажемо да су признали грешку и уколнили. Знајући околности у којима ради Југпрес, 'тешка срца' доносимо одлуку да је прекршен Кодекс. Ипак, ако је то било доступно на порталу сигурно неких месец дана, због чега би било неопходно да неко дојављује. Претпостављам да уредник редовно одлази на портал и гледа садржај. Логично ми је да сваки уредник бар једном дневно скролује и погледа шта има ново на сајту“, рекла је Милошевић.

Ипак, представник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Владо Мареш је рекао да у фотографији не види ништа спорно. Гласао је да Кодекс није прекршен.

„Слика је нешто што се у једном тренутку догодило. Жива је, у архиви је и употребљива је. Може неком да се свиди или не. То је ствар укуса. Слика је асоцијативна, интригантна, добра, провокативна. Све је оно што фотографија треба да буде. Нема никаквог разлога да у тој фотографији видимо ишта друкчије од прављења изложби карикатура, критичких текстова или фотографија које нису по вољи власти“, рекао је Мареш.

Против прекршаја Кодекса гласала је и представница Асоцијасије медија у Комисији за жалбе Јелка Јовановић.

Због чињенице да су из Југпреса признали грешку, представник Асоцијације медија у Комисији за жалбе Златко Чобовић је, како је рекао, одлучио да остане уздржан.

„Наш циљ је да укажемо новинарима где су погрешили и где је прекршен Кодекс. Није једино средство за постизање тог циља опомена. Ако медиј схвати грешку, исправи је и извуче из тога поуку, циљ је постигнут и без опомене“, образложио је Чобовић и додао да опомена порталу у овом случају није неопходна.

Додао је да истрајавање општинског одбора СНС-а на жалби и после повлачења фотографије и признавања повреде Кодекса указује на то да мотив за жалбу није кршење кодекса већ политички обрачун са овим порталом.

Са овом констатацијом није била сагласна представница јавности у Комисији за жалбе  Снежана Андрејевић, која је рекла да су из одбора СНС-а имали право да остану при одлуци да се жале.

„Нису се ни извинили, већ само повукли фотографију на којој пише смрт“, додала је.

Чобовић је потвдио да није обавеза повући жалбу, али да јесте добра воља која, према његовим речима, није показана.

Гордана Новаковић је рекла да подносилац жалбе има право да процени да ли уклањањем јесте или није надокнађена начињена штета.

„Не служимо ми само томе да подучимо медије него и да људи који су се жалили добију неку сатисфакцију“, рекла је Новаковић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси