Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Три године од смрти првог новинара који је водио емисију док је летео
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 02. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Три године од смрти првог новинара који је водио емисију док је летео

Зоран Модли, радијски новинар и пилот чији је глас оставио траг и у етру и у атмосфери, преминуо је на данашњи дан пре три године. Емисије „Вентилатор 202“ и Закон акције и реакције (ЗАИР) и даље се препричавају на социјалним платформама, за које је и сам Модли је предвидео да ће продужити не само живот његовим емисијама већ и радију уопште.

„Програм водли Зоран Модли“, слоган је по којем су Модлијеве емисије постале препознатљиве публици.

Као што слушаоци слушају радио радећи неки посао, Зоран Модли је водио емисију док је управљао авионом. Радијска емисија „Вентилатор 202“ била је прва радијска емисија посвећена рачунарима. Била је и мала ризница првих демо снимака бендова новог таласа.

Модли је каријеру почео као диск-џокеј, а седамдесетих година прошлог века је са Бором Ђорђевићем основао групу „Хајдук Станко и јатаци“. И његова новинарска каријера је тако, баш као и радио, била уско повезана са музиком и технологијом. Модлијеве шпице и џинглови били су заштитни знак "Двестадвојке".

Пркосио је уобичајеном и свакодневном, померао границе и дао Трећем Њутновом закону нову, радијску димензију. Емисију Закон акције и реакције (ЗАИР) посвећену технолошким иновацијама покренуо је 2000. године. Емисија се најдуже емитовала на Радију Лагуна, а од 2002. године, доступна је и на интернету. Емисију је снимао све до смрти 2020. године. Преминуо је након краће и тешке болести.

„За њега је авион био сличан птици, а радио таласи природно окружење у коме је суверено пилотирао, откривајући чари музике, тајне кило, мега и осталих бајтова, али и свог поимања "ЗАИРСКОГ" виђења света који нас окружује“ написано је на Фејсбук страницама Модлијанум и Стари добри студио Б, чији администратори и даље у архивама чувају видео и аудио снимке и фотографије овог, како кажу „играча микрофоном“.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

28.02.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 08:07

Velikan

Imao sam čast da pre 50 godina na Kalemegdanskoj terasi prisustvujem takmičenju za izbora najboljeg diskdzokeja (voditelja) Jugoslavije. Uživo sam slušao najbolje u SFRJ Zorana Modlija, Aleksandra Acu Davinića, Ivana Balenta Tratinčicu, Voju Šiljaka, Maksu, Ćućuza... Uz Modlija sve velikan do velikana.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси