Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС објавио информатор о дигиталној безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 12. 2022.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

УНС објавио информатор о дигиталној безбедности новинара

Удружење новинара Србије (УНС) креирало је информатор о дигиталној безбедности новинара „Не ризикуј, заштити податке“ у коме медијским професионалцима даје смернице како да у дигиталном окружењу очувају приватност личних података и информација које су прикупљали.

Приватност на интернету никада није било лакше угрозити јер је све више података који се претражују, чувају, обрађују и преносе.

„Само у 2019. години „процурело“ је 1,76 милијарди записа, а имајући у виду велики део света који не користи интернет, то значи да је нека информација сваког од нас те године била откривена“, рекао је Раде Драговић из Института за стандарде и технологије. Ови подаци нису охрабрујући ни за једног корисника, а посебно не за новинаре који се неретко суочавају и са бројним притисцима и злоупотребама.

УНС стога у информатору објашњава који су потенцијални ризици за дигиталну безбедност новинара када прикупљају информације, као и са којим се претњама новинари суочавају када се садржај објави, али и даје савете медијским кућама и појединцима како да се заштите.

Информатор „Не ризикуј, заштити податке“ се налази у прилогу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси