Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Карикатуристи на изложби Миленка Косановића: Миленко и даље инспирише млађе колеге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 11. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Карикатуристи на изложби Миленка Косановића: Миленко и даље инспирише млађе колеге

Темељи које је карикатуриста Миленко Косановић поставио су од изнимног значаја јер и након што је преминуо инспиришу карикатуристе да покрену важне пројекте, усагласили су се ликовни уметници и карикатуристи на изложби радова Косановића у холу Прес центра УНС-а.

Косановићев колега и ликовни уметник Југослав Влаховић рекао је да је заоставштина овог карикатуристе посебно значајна данас, у тренутку када се штампани медији боре за своју све мању публику.

„Када је Миленко преминуо 2020. године, информацију о његовој смрти сам послао магазину европских карикатуриста „Феко њуз“  и они су на првој страни објавили Миленкову фотографију и карикатуру. Овај податак говори о томе колико је био цењен“, рекао је Влаховић.

 

На изложби у Прес центру УНС-а доминирали су Косановићеви ручни радови настали пре 2007. године. Међутим, Влаховић је истакао да је са појавом дигиталне уметности и Косановић почео да користи фотошоп и бојење на рачунару.

Како каже Влаховић, као карикатуриста бриљантног духа и изузетно лаког цртежа,  Косановић је изучавао и рад својих колега. На основу техника које користе и порука које шаљу, издвојио је четири врсте карикатуриста - цртаче историје, цртаче смеха, цртаче линије и цртаче метафоре.

 

Влаховић о томе који је тип карикатуристе био Косановић (видео: УНС)

„Рекао бих да је Миленко био комбинација цртача смеха и линије, јер је имао лаку руку и бриљантну линију. Био је јако продуктиван јер је радио актуелну и универзалну сатиру у дневним листовима и недељницима“, рекао је Влаховић.

Косановићев син Немања истакао је да је циљ њихове породице да се Фестивал карикатуре настави, а да је у плану и отварање Галерије савремене карикатуре у Суботици.

 

Немања Косановић: Обећао сам оцу да ћу учинити све да се његов рад не заборави (видео: УНС)

„Дао сам Миленку обећање да ћу дати све од себе да се његов рад не заборави, као ни рад карикатуриста са ових простора. Трудићу се да промовишем карикатуру бар на северу Србије“, рекао је Немања Косановић.

Колико је важно да млађе генерације буду упознате са радом Косановића говорио је и његов кум, карикатуриста Недељко Убовић.

Недељко Убовић о свом куму (видео: УНС)

„Били смо кумови и другари и стварно ми недостаје. Сада када гледам његове радове, видим да су на светском нивоу. Хвала му што је оставио такву заоставштину“, истакао је Убовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси