Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ позива да се усвоји Међународна конвенција о безбедности и независности новинара и свих медијских професионалаца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 11. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

ИФЈ позива да се усвоји Међународна конвенција о безбедности и независности новинара и свих медијских професионалаца

На Дан борбе против некажњивости злочина над новинарима Међународна федерација новинара (ИФЈ) позива владе широм света, новинаре и медијe да подрже усвајање Међународне конвенције о безбедности и независности новинара и свих медијских професионалаца.

„Овај важан документ је пажљиво састављен како би се осигурало да не буде празнина у заштити и безбедности новинара и да се владе обавежу да реагују на претње које не само да утичу на права и животе новинара, већ и озбиљно угрожавају право јавности да зна“, истичу из ИФЈ-а.

Удружење новинара Србије (УНС) подржава усвајање Конвенције и овим поводом организује конференцију „Стоп некажњивости!“ за злочине над новинарима, која се може пратити преко Јутјуб канала Прес центра УНС-а од 17 часова.

Ауторка ове конвенције и адвокатица др Кармен Драгичи рекла је да је неопходна свеобухватна конвенција која ће новинарима обезбедити слободу изражавања јер се новинари у тежњи да пренесу информацију и допру до широког аудиторијума суочавају са бројним притисцима.

 

Интервју са Кармен Драгичи (Видео:  Јутјуб канал ИФЈ)

Постојећи инструменти су, за разлику од Конвенције, необавезујући и представљају препоруке.

Смернице које постоје нису се показале као делотворне, наводе из ИФЈ, јер девет од сваких десет убистава новинара пролази некажњено.

„Упркос многим протоколима, смерницама и предлозима, новинари се и даље свакодневно суочавају са претњама – а некажњивост ових кривичних дела континуирано погоршава ситуацију“, наводи се у саопштењу ИФЈ-а.

Као проблем који се јавио са развојем информационо-комуникационих технологија из ове федерације издвајају претње дигиталној безбедности новинара у које се убрајају сајбер напади, крађа података, хаковање и узнемиравање на мрежи.

Из ИФЈ-а примећују недостатак воље власти да се ухвати у коштац са некажњивошћу оваквих претњи и напада.

Због тога је, како наводе, битно да се што хитније усвоји Конвенција која би била корак ка сузбијању некажњивости злочина над новинарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси