Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Женска солидарност на протесту испред Информера: Игнорисање је насиље и бићемо још гласније
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 11. 2022.

Аутор: А.Ничић, М. Стојановић Извор: УНС

Женска солидарност на протесту испред Информера: Игнорисање је насиље и бићемо још гласније

„Бесне жене пети пут, а биће тога још“, „Не наша крв, не наше сузе“, „Игнорисање је насиље и бићемо још гласније“ неке су од порука које су се чуле на данашњем протесту „Женске солидарности“ испред редакције дневног листа Информер због објављивања интервјуа са вишеструким силоватељем у коме он евоцира детаље својих злочина.

Активистикње ове огранизације спрејом су на пролазу испред ове медијске куће оставиле написе међу којима је „Скидај снимак“.

 

Уклањање интервјуа са силоватељем са онлајн издања дневног листа Информер, као и медија који су га пренели (Блиц, Ало) основни је захтев протеста. До данас је споран садржај једино уклонила редакција онлајн издања Мондо.

„Нисмо добиле ништа од захтева али смо добиле новог министра полиције и члана тела за родну равноправност који је рекао „Волим новинарке које лако клекну“, рекла је Јелена Ризнић.

 

Активисткиње "Женске солидарности" на путу испред редакције Информера


Анита Марковић из „Женске солидарности“ рекла је да је стратегија Информера и институција да се објављивање интервјуа са силоватељем и протести забораве. Ипак, истакла је да до тога неће доћи.

„Наша порука је врло јасна: Скидајте интервју! Нећемо заборавити и бићемо досадне и хистеричне колико треба. Знамо да је стратегија да се на наше захтеве не реагује и да жене ућуте. Жене неће стати на томе“, додала је Марковић.

 

Организаторке протеста апеловале су да медији који крше Кодекс новинара Србије и не поштују смернице Жена против насиља приликом објављивања текстова о насиљу над женама не добијају новац из буџета.

„Стоп финансирању медија који зарађују на женској трауми“, поручиле су активисткиње из „Женске солидарности“ поводом пројектног суфинансирања медија који крше Кодекс.

 

Осим уклањања интервјуа, захтев протеста је био и да држава спроведе законе који ће женама омогућити безбедност. Из „Женске солидарности“ су истакле да је дефиниција термина „силовање“ у Закону застарела и да није у складу са Истанбулском конвенцијом.

Стога су захтевале и увођење регистра који ће обезбедити адекватан надзор силоватеља.

Додале су да је Влада усвојила предлог да се оснује радна група представника свих надлежних државних органа и стручне јавности која ће радити на пооштравању казне за ово кривично дело.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси