Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу дао мишљење да Данас није, а једногласно одлучио да Информер јесте прекршио Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 10. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет за штампу дао мишљење да Данас није, а једногласно одлучио да Информер јесте прекршио Кодекс

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је одлучила да је Кодекс новинара прекршен у интервјуу Информера са вишеструким силоватељем. Установљено је и да је прекршен Кодекс и у Гласу јавности и Блицу. Комисија је дала мишљење и да у интервјуу који је објавио Данас са глумцем Гораном Јевтићем, осуђеним за недозвољене полне радње над малолетником, није прекршен Кодекс.

У интервјуу Информера прекршена су поглавља инстинитост извештавања, одговорност новинара, новинарска пажња и коришћење часних средстава.

Неки чланови Комисије су констатовали да би се у Информеровом интервјуу могло утврдити кршење сваког поглавља Кодекса новинара, а да су утврђени чланови свакако прекршени.

"У одлуци да ли је Кодекс прекршен водила сам се искључиво садржајем. У Информеровом интервјуу имамо потпуно болесну причу у којој се жене саветују како да се понашају када их неко силује. Све то прича вишеструки повратник из затвора који је и сам рекао да је од своје 14. године провео три месеца на слободи", истакла је потпредседница Удружења новинара Србије (УНС) и чланица Комисије за жалбе Оливера Милошевић.

Да се Информеров интервју може посматрати као промовисање насиља које је узнемирило и децу, оценила је представница Независног удружења новинара Србије (НУНС) у Комисији за жалбе Тамара Скроза.

"Интервју је скандалозна промоција, дивљачки атак на прошле и потенцијалне жртве овог и других силоватеља. Ово је ширење идеје о силовању као нечему донекле друштвено прихватљивом, чим је на тај начин пласирано", рекла је Скроза, која је истакла да се при овој одлуци не води минулим радом Информера, већ да би имала исти став и да се овај лист тог дана први пут појавио на киосцима.

Члан Комисије за жалбе Владо Мареш је, напротив, рекао да је имао у виду и досадашње текстове Информера и да не би имао ништа против тога да овај случај буде линија која ће делити новинарство на стару и нову еру. Ипак, додао је да је приметио да је критички став према интервјуу "почео да се разводњава" након што је део режима дао мишљење о овом тексту.

Разговор о овој теми не треба утишати и новинари морају бити осетљивији на патњу жртава, истакла је чланица Комисије за жалбе Снежана Андрејевиић и тражила допуну делова Кодекса у деловима о насиљу над женама.

Представница јавности у комисији за жалбе Вида Петровић Шкеро је као посебно опасан издвојила афирмативан говор о овом интервјуу и образложење да се њиме помогло женама.

Генерални секретар Савета за штампу Гордана Новаковић рекла је да Комисија дуго није добила толико велики број жалби поводом неког текста као поводом интервјуа Информера са вишеструким силоватељем.

Имајући у виду да је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре направио паралелу између овог и Данасовог интервјуа са глумцем осуђеним за недозвољене полне радње над малолетником Гораном Јевтићем, главни и одговорни уредник Данаса Драгољуб Петровић и уредник онлајн издања овог дневног листа и директор Дан Графа Бојан Цвејић упутили су захтев Комисији за жалбе да утврди да ли је у интервјуу са Јевтићем прекршен Кодекс новинара.

Захтев да ова тема буде на дневном реду је прихваћен и комисија за жалбе је на крају седнице дала мишљење да Кодекс није прекршен. За ово становиште је гласала већина чланова Комисије за жалбе, против није био ниједан члан, док су Снежана Андрејевић и Оливера Милошевић биле уздржане.

Андрејевић је рекла да не постоји правни интерес ни формално овлашћење да се разматра овај случај као тачка дневног реда.

Сагласна је била и Милошевић која је истакла да ће ово бити значајна потврда етичности за Данас, али да је Комисија ту да поступа по жалбама.

"Сматрам да свака личност која је одлежала своју казну има право да живи као нормално биће. Јевтић је врло ангажован глумац и не може жртве угрозити више интервју са Јевтићем него његов професионални ангажман. Не бих му ускратила право да говори, али искључиво о професионалном ангажману. Ипак, сматрам да бисмо због изјашњавања о овој теми у будућности могли да будемо затрпани захтевима за мишљење. Претворићемо се у Комисију која не поступа по жалбама већ даје мишљење", каже Милошевић.

Скроза је рекла да су тачни аргументи Снежане Андрејевић и Оливере Милошевић, али да треба имати у виду да не живимо у нормалном друштвеном поретку.

"Живимо у друштву где председник на једној конференцији пореди два интервјуа који су неупоредиви. За то је требало да реагује Министарство културе и информисања иако је било у техничком мандату. Зато, ако ми не расправљамо, нема ко", додала је Скроза и позвала све вршиоце јавних функција да не пореде медије и не врше притисак на њихову уређивачку политику.

Председник Савета за штампу и НУНС-а Жељко Бодрожић, који је такође присуствовао седници, рекао је да постоји правна празнина по питању тога да ли Комисија за жалбе и када треба да даје мишљење о медијском садржају. Ипак, додао је да препушта Комисији да процени шта је најбоље у овом случају учинити.

О дилеми да ли уметник у медијима треба да се посматра као уметник или као особа дискутовали су чланови Комисије за жалбе говорећи о овом интервјуу, али су сви били сагласни да Кодекс није прекршен.

Представница Локал преса у Комисији за жалбе Надежда Будимовић каже да је питање мере доброг укуса кога ће новинар интервјуисати и дати му простор "да износи своју животну филозовфију", али да је ово питање ствар личног поимања, а не прекршај Кодекса.  

Будимовић је истакла да се Савет за штампу суочио са претњама и притисцима када је најављено да постоји могућност да се размотри да ли је у интервјуу објављеном у Данасу прекршен Кодекс. 

Осим интервјуа објављених у Инфоремеру и Данасу, на дневном реду је био и разговор објављен на порталу Гласа јавности, којим је, према једногласној одлуци Савета за штампу, прекршен Кодекс. Жалбу је упутио Центар за социјални рад из Лесковца против портала Гласа јавности због објављивања емисије у којој је Далибор Цветковић, правоснажно оптужен за физичко злостављање у породици , за насиље неосновано оптуживао бившу жену, како се наводи у жалби.

Милошевић је истакла да у једном од објављених коментара читалац позива да се запали Центар за социјални рад у Лесковцу.

"Ово је класична злоупотреба дисфункционалне породице. Колегиница му је све време готово сугерисала шта да каже. Тај човек се све време представља као дивна особа", додала је Милошевић.

На дневном реду је био и текст Блица у коме је, како је Комисија за жалбе одлучила, прекршен Кодекс новинара. Докторка Валентина Арсић Арсенијевић жалила се против дневног листа Блиц због текста у коме пише да она „промовише ивермектин у терапији короне, а сада тврди да овај антипаразитски лек помаже и у лечењу рака дојке“. У жалби наводи да је чланак „неистинит, необјективан, непотпун, злонамеран“, као и да је новинар никада није звао како би проверио тврдње које је изнео и чуо њену страну приче.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси