Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Данас у Ужицу сахрана Светислава-Свела Тијанића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 09. 2022.

Аутор: УжицеМедиа/УНС Извор: УжицеМедиа/УНС

Данас у Ужицу сахрана Светислава-Свела Тијанића

Дугогодишњи ужички новинар у пензији и публициста, Светислав Свеле Тијанић биће данас сахрањен у 12 часова на гробљу Сарића Осоје у Ужицу.

Преминуо је јуче у Ужицу. Рођен је 1941. године у златиборском селу Шљивовица. По завршетку студија руског језика, радио је најпре у Доброселици, а потом је предаво руски језик у Економској школи у Ужицу.

Светислав Тијанић био је дугогодишњи дописник „Експрес политике“. Радио је и као новинар недељника „Вести“ и Радио Ужица.

„Први новински текст, из Ужица, објавио сам 1963. године у Недељним информативним новинама (касније НИН). Као извештач стигао сам у многе метрополе. Био сам у Паризу, два пута, гост наших гастарбајтера, у Мадриду сам, 1991, био гост Реал Мадрида и тадашњег његовог тренера Радомира Антића. Интервјуисао сам можда највећег шпанског фудбалера Емилија Бутрагења.

Тада је моја „Експрес политика“ била најтиражнији лист на Балкану. Стекао сам као новинар бројне пријатеље међу спортистима, глумцима, докторима наука, у Тунису, Москви, Лењинграду, Грчкој, Италији… Имао сам ту част да једини интервјуишем Вујицу Јевђевића, највећег светског стручњака у области водопривреде, који је у Америци званично проглашен за четврти српски ум, после Тесле, Пупина и Миланковића“, изјавио је Свеле раније за Ужичанствено.

Шљивовицу је много волео, настале су бројне репортаже, а у сарадњи са кћерком Љиљаном написао је књигу „Шљивовица хроника села, људи и времена“. Свеле је написао хронику о обичним људима, херојима сеоске свакодневице, и за УжицеМедиа је рекао:

„То је хроника живљења, хроника о обичним људима и херојима сеоске свакодневице, чија се борба за егзистенцију одигравала не само у родном селу, већ и на удаљеним меридијанима, у Ираку, Либији, Џибутију, одакле су у родно село доносили сведочења о другом и другачијем, али и многобројне анегдоте које се и дан-данас препричавају.“

И у пензији је као сарадник радио за бројне портале и листове и часописе, међу којима су подгорички „Дан“ и београдски „Печат“. Био је сарадник и портала УжицеМедиа, у коме су објављиване његове репортаже и рубрика Времеплов.

За свој рад је више пута награђиван, а међу наградама је Плакета града Ужица. Примајући плакету Града Ужица рекао је:

„После равно 55 година, још увек пишем. О мом Златибору и мојој родној Шљивовици, о Ужицу, граду у коме сам провео највећи део животног века, највише сам и писао. Овде сам много тога учинио, и у области културе, а поготову у спорту као функционер у атлетици. Много сам учинио и у бројним хуманитарним акцијама.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси