Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Самостална изложба фотографија Дејана Вељковића у Лесковцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 08. 2022.

Аутор: А.М Извор: УНС

Самостална изложба фотографија Дејана Вељковића у Лесковцу

Самостална изложба фотографија „Музика душе“, члана Удружења новинара Србије (УНС) Дејана Вељковића отворена је до 2.септембра у Великој галерији Лесковачког културног центра, у оквиру јубиларног 10. Међународног фестивала и летње академије музике „STRINGS”.

Како је за сајт УНС-а рекао Вељковић, на изложби je пoстављено 80 фотографија које је начинио у периоду од три године у просторијама Лесковачког културног центра у црно-белој и колор техници.

Дејан Вељковић је рођен у Лесковцу, а прве кораке у фотографији направио је као средњошколац, када је на свом апарату у црно- белој техници бележио догађаје из ове установе.

Вељковићеве фотографије различите тематике, објављиване су у дневним новинама, ревијалним и рекламним публикацијама, међу којима су : „Вечерње новости“, „Политика“, „Борба“, „Наша реч“, „Народне новине“, „Нада“, „Ревија 92“, „Зов“, „Освит“, „Викенд плус“, „Наше стварање“, „Лесковчанин“, „Помак“.

Коаутор је фотографија за монографију посвећену сликару Јовану Поповићу.

Вељковић је диппломирао на Филозофском факултету у Нишу, на групи за социологију.

 

Његове радове оцењивали су књижевници, научни радници и уметници.

„Поетика фотографије даје суштинско значење уметничког дела и ствараоцу и посматрачу. Уколико је та поетика дубља, продубљенији је осећај доживљеног и тај додир је оно што свако тражи и налази у формату уметничког делима какав и колики он био. Најновији опус фотографија Дејана Вељковића плени поетиком и естетиком, звуцима који се са фотографских формата шире и чују много даље од ограничених галеријских простора. Те оригиналне аутореске поетике чине суштину његовог зрелог фотографског стваралаштва у времену у којем је све више неке друге музике, у пребрзом и немирном времену садашњице, у коме свака реална душа у свему тражи свој људски мир и спокој, кога је све мање и мање“, рекао је историчар уметности Радош Гачић .

„Музика душе“ је 28. самостална изложба Дејана Вељковића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси