Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Гласање за дозволе за националну покривеност: сваки члан Савета РЕМ-а могао је заокружити колико емитера жели, ниједна телевизија није изабрана једногласно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 08. 2022.

Аутор: A. Ничић

Гласање за дозволе за националну покривеност: сваки члан Савета РЕМ-а могао је заокружити колико емитера жели, ниједна телевизија није изабрана једногласно

На седници Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) поводом додела дозовола за националну покривеност ниједна телевизија није добила глас сваког члана Савета РЕМ-а. Гласање је било тајно и подразумевало је заокруживање телевизија и радио-станица, без јасног образложења члана Савета у којој мери медијске куће за које се определио испуњавају минималне техничке, организационе и програмске услове из правилника овог регулаторног тела.

“Прописи ми не дозвољавају да откривам колико је која телевизија добила гласова, али могу рећи бар то да ниједна није изгласана једногласно“, рекла је за сајт УНС-а чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић.

На седници Савета РЕМ-а одлучено је да дозволе за националну покривеност добију телевизије Прва, Пинк, Хепи и Б92 и радио-станице Хит мјузик ФМ, Радио С, Радио С2 и Плеј радио.

Чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић рекла је за сајт УНС-а да није постојао минимални или максимални број телевизија за које се могло гласати, те је свако од чланова РЕМ-а могао заокружити колико телевизија и радио-станица жели.

Поповић је истакла да је очекивала више разумевања за јавност и већу тежњу чланова Савета РЕМ-а ка медијском плурализму.

"Медијски плурализам у Србији би се постигао када би се и неке друге телевизије укључиле у привилегију националне покривености. Руку на срце, телевизије које су досад имале националну фреквенцију и сада су је поново добиле нису показале посвећеност плурализму. Ово је код мене изазвало разочарање и мислим да већина која је одлучила није у праву ", истакла је Поповић.

Према статуту РЕМ-а, гласање попут овог може бити тајно само уколико се већина чланова Савета РЕМ-а претходно определи за то на јавном гласању.  Гласање је увек тајно само приликом избора председника и заменика председника Савета, избора чланова управних и програмских одбора и поступка суспензије члана Савета РЕМ-а. Након тајног гласања свако од чланова Савета РЕМ-а има право да саопшти јавности своју одлуку, али не и одлуку неког од осталих чланова.

У извештају РЕМ-а из 2020. године наведено је да ниједна од телевизија које су сада поново добиле националну покривеност није имала културно-уметнички програм. На излагању елабората представници ових телевизија као оправдање за то наводили су колажне програме, у којима су гости понекад били културни ствараоци. Осим културно-уметничког, дечји и научно-образовни програм изостали су на Пинку и телевизији Хепи, која је дозволу за националну фреквенцију добила управо као дечја телевизија.

Ипак, ове четири телевизије имаће и даље дозволу за националну покривеност, али овог пута уз обећање које су њихови представници изнели на представљању елабората – да ће поштовати Правилник о минималним условима за пружање медијске услуге.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси