Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уклањање текстова Новог Стандарда о рату у Украјини са Фејсбука: цензура или поштовање стандарда заједнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 07. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Уклањање текстова Новог Стандарда о рату у Украјини са Фејсбука: цензура или поштовање стандарда заједнице

Фејсбук је уклонио шест објава са странице портала Нови Стандард, на којима су били линкови ка текстовима са ставовима и информацијама у вези са ратом у Украјини, рекао је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) главни уредник и извршни директор ове медијске куће Александар Вујовић. Два текста су, како каже, након писања жалби враћена, уз потврду Фејсбука да се ипак не ради о кршењу стандарда заједнице.

 

Текстови са уклоњених објава које нису враћене на Фејсбук садржали су пренесене изјаве председника Руске Федерације Владимира Путина и секретара за штампу Кремља Дмитрија Пескова, као и информације о томе да је декан Правног факултета смењен због организовања посете студената амбасади Русије. Међу овим текстовима су и чланак америчког недељника Хил (The Hill) о неефикасности санкција Руској Федерацији и коментар руског писца Захара Прилепина о рату.

Објаве са текстовима које су написали индијски дипломата Бадракумар и новинар Слободан Рељић су уклоњени, а након жалби Новог стандарда враћени на Фејсбук.

Натписи изнад линкова ка текстовима су, каже Вујовић, представљали кратке описе модификоване да привуку пажњу читалаца. Међутим истиче да ни у једном случају нису били извучени из контекста.

„Кад су нам уклоњене објаве, стигло је само обавештење са натписом 'Ваша објава иде против стандарда наше заједнице' и са линком ка списку стандарда. Немам могућност да вратим ту поруку сада, али чини ми се да ништа сем тога није писало. Колегиница и ја смо се одмах жалили“, додао је извршни уредник часописа Нови Стандард.  

Социјалне мреже у рату ограничавају слободу говора

 


Стандарди Фејсбук заједнице говоре да се у објаве који се одбијају или бришу убрајају садржаји који приказују насиље, говор мржње и порнографски садржај. Уколико се на овој друштвеној мрежи нађу непожељни садржаји, као и они који нарушавају интегритет личности, безбедност, аутентичност или укључују дезинформације, може се десити да буду уклоњени.

Међутим, под светлом или боље речено тамом рата у Украјини, стандарди Фејсбук заједнице неретко се проматрају на другачији начин. Наиме, крајем фебруара руским државним медијима је онемогућено да зарађују од оглашавања на платформама Фејсбук, Инстаграм, Твитер и Јутјуб, а почетком марта је ограничен приступ медијима као што су Раша тудеј и Риа новости. Руски државни регулатор у сектору комуникација Роскомнадзор је због ових одлука блокирао приступ платформама компаније Мета, која укључује платформе Фејсбук, Инстаграм и Воцап.

 

Европски парламент је 5. јула одобрио текст Закона о дигиталним услугама Европске уније (ДИА), који би требало да крене са спровиђењем од 2024. године, написано је у објави групе за дигитална права Аксес нау. Како је објашњено у тексту ове групе, ДИА ће служити као „златни стандард“ са циљем да ограничи ширење нелегалног садржаја на мрежи и створи безбедно онлајн окружење, али уз јасно образложење сваког ограничења.

Ванредни професор на Факултету организационих наука и оснивач Шер (SHARE) фондације др Ђорђе Кривокапић рекао је за сајт УНС-а да су друштвене мреже неретко инструменти различитих позиција моћи којима се прилагођавају, те да из тога проистичу нека ограничења. Међутим, истиче да се то не дешава само када су у питању проруски ставови, јер постоје бројне друштвене мреже које се већински користе у Русији и ограничавају прозападне ставове.

„Платформе нису ослобођене политике и чак и ту постоје сврстане стране. У сваком ратном стању сврстане стране имају право да на различите начине имплементирају мере антипропагандне политике. Некад је то у пољу законске регулативе, а некада у пољу саморегулације, као у овом случају. То се одражава на слободу изражавања, јер нам рат онемогућава да у потпуности пишемо шта желимо. Све ово се прелива и на Србију јер је у питању глобално питање“, рекао је Кривокапић.

Фејсбук уклонио текстове без објашњења који стандард је прекршен

Александар Вујовић истакао је да су се новинарка овог портала и он жалили Фејсбуку неколико пута и да су у пропратном тексту написали да објаве у којима су пренети исти текстови али у другим медијима нису избрисане.

Таква је објава на страници портала Искра којом се преноси текст индијског дипломате Бадракумара са насловом „ЕУ је на коленима, Русија добија рат“. Овај и Рељићев текст су, каже Вујовић, враћени након неколико дана уз поруку „Жао нам је што смо ово лоше протумачили. Прегледали смо вашу објаву поново и утврдили да је у складу са стандардима заједнице. Ценимо што сте одвојили време да затражите поновни преглед објаве. Ваше повратне информације нам помажу да будемо бољи.

(Обавештење на енглеском: We're sorry we got this wrong. We reviewed your post again and it does follow our Community Standards. We appreciate you taking the time to request a review. Your feedback helps us do better).
 

„Сасвим ми је јасно да је разлог то што је процењено да ти текстови иду у прилог Русији. Међутим, сматрам да је задатак новинара и новинарских удружења да се боре против права моћника (било унутрашњих или спољних) да диктирају дозвољени дискурс у складу са њиховим интересима“, истакао је извршни директор Новог Стандарда.

Вујовић је додао да су им више пута уклоњени текстови на интервенцију портала Раскринкавање.ба, али да никада нису контактирали са УНС-ом поводом тога јер су добијали образложења.

„Сада нам је без икаквог објашњења онемогућено да пренесемо чак и личне ставове кредибилних аутора који су потркрепљени валидним аргументима. Због тога смо тражили помоћ Удружења новинара Србије јер ово сматрамо класичном цензуром“, рекао је Вујовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси