Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представљен шестомесечни извештај о раду Комисије за жалбе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 07. 2022.

Аутор: М. Стојановић Извор: УНС

Представљен шестомесечни извештај о раду Комисије за жалбе

Од почетка године Савет за штампу је добио 44 жалбе, а најчешће је Кодекс новинара Србије кршио Блиц који је то учинио пет пута, а притом ниједна овогодишња одлука Савета за штампу није објављена у овом медију, рекла је на представљању шестомесечног извештаја о раду Комисије за жалбе генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић.

 

„Колико поштујеш Кодекс, толико вредиш као новинар“, рекла је представница Удружења новинара Србије (УНС) у Комисији за жалбе Оливера Милошевић.

Најчешћи прекршаји су били повезани са дискриминацијом и ширењем стереотипа о националним мањинама, извештавањем о породичним трагедијама и заштитом идентитета малолетника и деце, превасходно у рубрикама црна хроника.

Најчешће је кршено четврто поглавље - одговорност новинара, које је прекршено 14 пута од почетка године .

Савету за штампу су највише привукле пажњу жалбе на повреде права националних мањина. Оливера Милошевић је посебно истакла три примера кршења Кодекса новинара Србије који се односе на Роме, Влахе и Словаке.

Било је речи о колумни Марка Видојковића, у којој је писао о уцењивању Рома на изборним местима. За овај текст није одлучено да ли се ради о кршењу Кодекса или не. 

Чланови Комисије за жалбе који су сматрали да је Кодекс прекршен као аргумент су износили чињеницу да је тема могла бити представљена на професионалнији начин, док они који нису сматрали да је Кодекс новинара Србије прекршен, подсећали су да је у питању колумна, истакла је Оливера Милошевић.

Представница Асоцијације медија у Комисији за жалбе Јелка Јовановић рекла је да је прошле недеље повереница за заштиту равноправности донела суд да јесте реч о дискриминацији Рома и да је лист Данас објавио то мишљење на свом сајту. У питању је, према њеним речима, пример добре праксе који би требало да следе и друге редакције и да објавњују мишљења која им у потпуности не иду у корист.

Одлуку Комисије за жалбе би, како каже, требало да објави сваки медиј који прекрши Кодекс.

Сандра Перић из Коморе социјалне заштите јавила се на крају конференције како би се захвалила за препознавање проблематике када су у питању корисници социјалне заштите, а поготово деца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси