Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савету РЕМ-а и новинарима по подне се представили Н1, Нова С, Уна и БК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 07. 2022.

Аутор: М. Стојановић и А. Ничић Извор: УНС

Савету РЕМ-а и новинарима по подне се представили Н1, Нова С, Уна и БК

Представници телевизија Н1, Нова С, Уна и БК су представили своје елаборате данас после подне у Регулаторном телу за електронске медије. Председница РЕМ-а Оливера Зекић је рекла да ће представници РЕМ-а све медијске куће посетити током наредне недеље како би утврдили да ли се стање изнето у елаборатима подудара са реалним начином функционисања.

 

Програмски директор Н1 Игор Божић издвојио је кредибилитет, признања, повезаност са земљама региона, као и независно и непристрасно извештавање као основне квалитете који, како каже, ову медијску кућу квалификују за добијање права на националну покривеност.

На питање Оливере Зекић којом оценом би оценили пристрасност телевизије Н1, Божић је рекао да је најпристојније да то публика процени, јер пристојни људи не говоре о себи на тај начин.

Члан РЕМ-а Божидар Зечевић се у питањима која је упутио предтавницима телевизија Н1 и Нова С освртао искључиво на неусклађеност говора њихових новинара са стандардним књижевним језиком, као и на недостатак лектора у тим медијима.

„Постоји само један стандардни књижевни језик и ви сте дужни да га поштујете. Нема приче о културној разноликости и дијалектима на телевизији, јер су прописана јасна језичка правила која треба поштовати“, рекао је Зечевић.

Правни тим Н1 истакао је да у правилницима РЕМ-а никада није било података и прописа о правилном акцентовању, те да такве ствари немају законску потпору.

Представница РЕМ-а  Јудита Поповић је истакла чињеницу да Зечевић ово питање није упутио представницима телевизија Пинк и Хепи јутрос.

Представници Нова С су као предност ове телевизије истакли програмску разноврсност, континуирани раст гледаности и труд да се обухвате све популације, те су рекли да их публика често сматра нечим што је најближе јавном сервису.

„Радује нас што нас је прихватила урбана и публика вишег образовања, али настојаћемо и да програм прилагодимо руралној популацији и ширем аудиторијуму“, рекли су из Нове С, а председница РЕМ-а је овакву констатацију оценила као дискриминаторну.

Испред зграде РЕМ-а је целог дана Симо Спасић држао банер са натписом „Зашто игноришете српске жртве?“ и логом телевизија Н1 и Нове С, као и дневног листа Данас.

На излагању елабората представници БК, истакли су да ће нова БК телевизија бити друштвено-одговорна, програмски намењена свима и да као таква „заслужује своје старо место на медијском небу“. Телевизији БК је 2006. године Републичка радиодифузна агенција (РРА), претходница РЕМ-а, одузела националну фреквенцију, након чега је убрзо и угашена.

 

Телевизија Уна, настала крајем 2021. године, најмлађа је телевизија која је конкурисала за националну фреквенцију. Представници ове медијске куће данас су истакли да имају закупљени простор и да су спремни да публици пруже породичан, помало носталгичан програм.

Сутра ће своје елаборате представити телевизије Прва, Б92, Коперникус, ТВ2 и Курир телевизија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси