Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Поигравање са убиством новинара Милана Пантића у политичким обрачунима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 07. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Поигравање са убиством новинара Милана Пантића у политичким обрачунима

“Има ли овде нормалних?! Оптуживали се за убиство, а сада заједно раде против Србије” наслов је текста који се појавио на неколико портала поводом трибине „Народ се пита“ која би требало да се одржи вечерас у Банатском Карловцу, а једaн од говорника је новинар Срђан Шкоро.

У тексту се наводи и да је Срђан Шкоро за организатора трибине Предрага Белића, некадашњег председника општине Алибунар јавно изјавио да је одговоран за убиство Милана Пантића, новинара из Јагодине.

Непотписани аутор текста после низа дисквалификација говорника, међу којима и да новинару Шкору не смета да седи поред убице свог колеге, закључује да су се они окупили „само да би извукли неку материјалну корист и заједничким снагама радили против државе“.

Реагујући на текст Живојин Ракочевић, председник УНС-а каже да није први пут да се новинари дискредитују лажним оптужбама, или наводима извученим из контекста, и да се на тај начин ствара погрешна, углавном деградирајућа слика о ономе чија личност из одређених интереса треба да буде стављена на стуб срама.

„Није нам до сада било познато да је Срђан Шкоро икада рекао ко је убица Милана Пантића. Ако случајно то јесте рекао, питамо се онда зашто до сада није саслушан о тим сазнањима. Међутим, ако то није изјавио, онда постављамо питање ко и због чега пласира тешку лаж? Удружење новинара Србије стално инсистира на професионализму, одговорном новинарству и новинарској солидарности. То између осталог подразумева и да су новинари и медији дужни да пре објављивања прво провере истинитост информације. А у случају Срђана Шкора ради се о информацији која је од прворазредног значаја у Србији“, наводи Ракочевић.

Срђан Шкоро каже за УНС да је ово још један пример угрожавања слободе говора, која је Уставом загарантована свим грађанима и да се овим медијским измишљотинама црта мета на челу сваке особе која слободно мисли.

„Рећи за некога да зарад материјалних користи руши државу као и измислити да је наводно изјавио ко је убио новинара Пантића је озбиљан вид деградације како професионалне тако и људске. Не знам шта је суштина оваквих изненадних напада који по начину деловања иду из истог центра, осим застрашивања људи да износе своје мишљење“, каже Шкоро.

Шкоро подсећа и да је годинама у казни и под санкцијама због изношења мишљења о актуелној власти, али да ови напади везани за најављену трибину у Банатском Карловцу показују да се прогон наставља још већим интензитетом.

Иван Нинић, адвокат Срђана Шкора изјављује за УНС да је припремљено дванаест појединачних тужби које ће у наредним данима бити поднете надлежном суду у Београду против издавача и одговорних уредника медија који учествују у овој срамној кампањи фабриковања лажних вести против Срђана Шкора.

„Нема теже оптужбе од оптужбе да сте починили кривично дело убиства и Срђан Шкоро, као човек и као новинар, не може и не сме олако да пређе преко таквих написа. Уосталом, неко је себи дао за право да се, на један сраман начин, поиграва са несрећом породице новинара Милана Пантића и таква кампања мора судски да се санкционише“, навео је Нинић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси