Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У селу Мутањ на Руднику сахрањен Раде Ђорђевић, некадашњи уредник у РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 06. 2022.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

У селу Мутањ на Руднику сахрањен Раде Ђорђевић, некадашњи уредник у РТС-у

На породичном гробљу у селу Мутањ на планини Рудник сахрањен је Раде Ђорђевић, некадашњи уредник у Радио телевизији Србије и главни и одговорни уредник „Ресавског поштоноше“

Недалеко од породичне куће, оштром узбрдицом уз коју се градски човек тешким ходом, а ковчег на трактору може успети, на малом гробљу од десет гробница Ђорђевића, почиваће Раде који је изненада преминуо у 69. години.

Обичаји су налагали да сеоски свештеник одржи једносатно опело, да жене понесу цвеће испред ковчега, пратећи крстоношу, и да два пута до места на ком ће бити сахрањен поворка застане ради молитве.

“Дошли смо у завичај Радетов да га испратимо у небеску редакцију. Шаљемо га одавде као колегу који никада није био ни горд ни сујетан ни површан. Таквих међу нама готово и да нема”, започео је обраћање присутнима Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије.

Навео је да је Раде био тих, скроман, „готово неприметан, али вредан и стваралачки немиран“.

„Никада у њему нисам видео бес и љутњу, чак ни када му је пре 14 година власт у Свилајнцу, на правди Бога, на улицу избацила сву опрему Телевизије Ресава и Ресавског поштоноше. Подносио је Раде са невероватним миром све неправде. Увек и испочетка ишао је даље у своје новинарске пројекте. Када су му угасили телевизију, а затим ускратили кабловски сигнал у Свилајнцу наставио је да емитује програм одавде, из свог завичаја, на Руднику“, рекао је Брајовић.

Он је навео да је Раде осетио „славу и снагу, али и немоћ новинарске професије“.

„Зато се у добру никада није узвисио, а у лошем никада понизио. Знао је добро да новинарску буку и бес најбоље штите тишина и мир у души који су најбољи ослонац достојанству и објективности у професији. Раде је уређивао и водио емисије на националној телевизији, Радио телевизији Србије, али га јавна препознатљивост па и слава коју производе светла великог медија нису опили. Каријеру је наставио у Свилајнцу и није се либио да се опроба у прављењу локалног медија“, наставио је Брајовић опраштајући се од Радета Ђорђевића.

Подсетио је да је недавно обележена 150. годишњица „Ресавског поштоноше“ који је Раде Ђорђевић у онлајн издању покренуо 2015. године и да се ради о најстаријем локалном листу у Србији, али да и поред тога није био у милости свилајначких власти.

„Ни огољена сила више није била делотворна па су решили да га људски омаловаже. Смислили су да је Раде дођош па зато, каже председник општине, не може да воли Свилајнац. Знамо ми да је Раде волео Свилајнац као и Јован Шарић, свештеник, учитељ, новинар и писац који је у ове крајеве дошао из Буковића код Бенковца и на служби у Ресави покренуо први лист у унутрашњости тадашње Србије“, навео је Брајовић.

Генерални секретар УНС-а, чији је Раде Ђорђевић био члан и функционер, рекао је да је у Свилајнцу основан Клуб новинара управо захвајујући уреднику „Ресавског поштоноше“ ком се захвалио на свему што је учинио за УНС и новинарску професију.

Раде Ђорђевић преминуо је 5. јуна у Свилајнцу. Рођен је 16. јуна 1953. године у Земуну. Завршио је Дефектолошки  факултет, а новинарством се бавио од 1991. године.

Био је дугогодуишњи новинар и уредник у РТС-у, оснивач Телевизије Ресава у Свилајнцу и главни и одговорни уредник Ресавског поштоноше.

Раде Ђорђевић био је члан управе УНС-а у два мандата од 2009 - 2017. године и члан Надзорног одбора од 2017 - 2021. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси