Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Емисија РТС-а „О Авалском торњу, рођењу, животу, смрти и поновном рођењу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 06. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Емисија РТС-а „О Авалском торњу, рођењу, животу, смрти и поновном рођењу“

Емисија „О Авалском торњу, рођењу, животу, смрти и поновном рођењу“ биће поново на програму РТС-а у оквиру серијала „ТВ прозор“ 10. јуна, на дан када је 1999. године окончано НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије. Емисија ће бити приказана на каналу РТС 2 са почетком у 8.05 ујутру и 3.55 после поноћи.


„Стотинак грађевинара радило је и зими и лети, уградивши више од 4.000 тона армираног бетона. Врхунац посла била је поставка 60 метара високе антене тешке око 25 тона. Почетком маја 1965. године торањ је добио коначни изглед постављањем телевизијске и радио антене. Наизглед "мршав" на три ноге, које су се ослањале на темељне блокове укопане 1,4 метра у стену, торањ је одолевао налетима кошаве "шетајући" у пречнику и до једног метра. Екипа "Трезора" снимила је сећања особа који су свако на свој начин били чврсто везани за животну историју ове грађевине која је била и симбол Београда и Београђана. Животопис Авалског подељен је у фрагменте који су насловљени: "О животу", "О смрти", "Мачији живот предајника на Авали", "Други живот Торња", "Трећи живот", "Сећања", пише у најави емисије на сајту РТС-а. Авалски торањ је један од најстаријих телекомуникационих торњева, а неретко је, због пресека у облику једнакостраничног троугла, сматран и ремек-делом архитектуре.

Пројектовале су га архитекте Угљеша Богуновић и Слободан Јањић, као и конструктор академик Милан Крстић, док је грађевинске радове изводило предузеће "Рад" из Београда.

Авалски торањ срушен је у НАТО бомбардовању 29. априла 1999. године, а обновљен је 2010. године.

Акцију обнове торња и прикупљања потребног новца повело је Удружење новинара Србије 2002. године, заједно са РТС-ом.

Новинар РТС-а Бато Милатовић, уредник Акције „Изградимо торањ на Авали“,  сваке недеље имао је у Јутарњем програму термин у оквиру ког је организована аукција слика.

Акцији су се прикључили бројни новинари, уметници и привредници.

Екипа "Трезора" је најпре 2004. године, разговарала са особама које су биле повезане са историјом ове грађевине, а затим је 2010. године посетила раднике Емисионог објекта на Авали.

Тада су се први пут попели на нови торањ и снимали монтажу последњих уређаја пренетих из привременог емисионог објекта подигнутог после НАТО бомбардовања.

Екипа "Трезора" снимила је сећања особа који су свако на свој начин били чврсто везани за животну историју ове грађевине која је била и симбол Београда и Београђана. Животопис Авалског подељен је у фрагменте који су насловљени: "О животу", "О смрти", "Мачији живот предајника на Авали", "Други живот Торња", "Трећи живот" и "Сећања".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси