Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари Јавног сервиса РТВ СЛО у једнодневном штрајку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 05. 2022.

Аутор: УНС/РТВ СЛО Извор: РТВ СЛО

Новинари Јавног сервиса РТВ СЛО у једнодневном штрајку

У понедељак, 23. маја, Синдикални одбор Радио телевизије Словеније (РТВ СЛО) започео је штрајк у знак протеста због озбиљне угрожености јавног сервиса и запослених у њему. Европска федерација новинара (ЕФЈ) подржава одлуку донету 12. маја са већином од 96 одсто бирача у Комитету синдиката новинара РТВ.

Иако је ЕФЈ у неколико наврата осудио кршење синдикалних права, озбиљна забринутост због погоршања слободе штампе у Словенији такође је изражена у последњем извештају о брзом одговору на слободу медија.

Штрајкачки одбор РТВ-а је у саопштењу за јавност осудио континуирани притисак са свих страна на овог емитера: „Kадровске промене, укидање информативних емисија, покушаји цензуре, хаотична и непрофесионална програмска шема и потчињавање предизборне кампања и програмски садржаји у складу са политичким интересима владајуће коалиције озбиљно су угрозили професионално новинарство на РТВ-у и мисију јавних медија.”

Захтеви укључују већу новинарску, уређивачку и институционалну аутономију; споразум о кадровској политици и колективним преговорима о повећању најнижих плата на РТВ и социјални дијалог са руководством јавне установе.

„Уколико до 30. маја 2022. године не буде постигнут договор о решавању штрајкачких захтева, захтевамо оставку генералног директора РТВ Andreja Graha Whatmougha , главне и одговорне уреднице Информативног програма Телевизије Словеније Јадранке Реберник и в. д. уредника редакције за нове медије Игор Пиркович и оставку председника Програмског савета РТВ Словеније Петра Грегорчича“, наводи Синдикални одбор РТВ СЛО.

Проглас

У штрајку смо јер, између осталог, финансијско-програмско руководство онемогућава запослене у Вести ТВС и ММЦ-у да раде у складу са професионалним стандардима и тиме угрожавају непристрасну и објективну службу јавног информисања и утичу на професионални интегритет и кредибилитет овој јавној установи.

У штрајку смо јер не желимо да будемо следећи на реду када нас финансијско и програмско руководство подели на „леве” и „десне” новинаре, а уредништво је политички подељено на леву и десну страну. У штрајку смо јер желимо да радимо у складу са нашим програмом, професионалним и етичким правилима и својом професионалном савешћу.

У штрајку смо јер се Програмски савет РТВ Словенија директно меша у наш рад и диктира како да обављамо своје професионалне дужности, јер Програмски савет присваја програмске шеме и мења их самовољно, не онако како јавност очекује, вец́ како налаже њихова политичка оријентација. У штрајку смо јер генерални директор занемарује социјалне партнере и игнорише социјални дијалог, јер злоупотребљава институте радног права за застрашивање запослених и уговорних радника, крши закон и колективне уговоре.

У штрајку смо јер се кадровски и развојни потенцијал јавног сервиса смањује и губи. У штрајку смо јер се уништавају емисије од великог поверења јавности. У штрајку смо јер менаџмент поставља људе на кључне уређивачке позиције без потребног интегритета и без подршке запослених.

Не штрајкујемо против јавности и не против власти. Протестујемо против руководства РТВ-а које штетним потезима уништава јавне медије.

Ми штрајкујемо јер нисмо слуге, ми смо јавна РТВ!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси