Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прослава и трибина поводом 100 година првог броја „Борбе“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 02. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Прослава и трибина поводом 100 година првог броја „Борбе“

Век од објављивања првог броја „Борбе“, штампаног у Загребу 1922. године, сутра ће бити обележен на два одвојена догађаја. Часопис „Борба“ у Свечаној сали Скупштини Београда у подне ће обележити овај јубилеј. Исте вечери у Комбанк дворани у организацији листа „Данас“, који је „настао на темељу ’Борбе’" уредници и новинари организоваће трибину поводом овог јубилеја

Часпопис “Борба” који се првенствено бави културом, образовањем, модом, традицијом и туризмом покренут је пре две године. По речима директора копаније “Борба” Андрије Јoргића, за лист пишу млади људи, углавном студенти. Овог месеца часопис је добио Вукову награду за изузетан допринос култури, а Компанија је одликована Сретењским орденом другог степена поводом 100 година постојања.

“Јубилеј ћемо прославити са пријатељима и традиционално уручити захвалнице нашег листа. Међу добитницима ове године су Министарство културе и информисања, Студио Б, Завод за јавно здравље Шабац, Тамара Роговић, најмлађа магистарка уметности у свету, Математичка гимназија, Јавна библиотека Дољевац и Новак Ђоковић. Биће приказан и документарни филм о историјату и променама кроз који је прошао лист Борба”, рекао је Јоргић УНС-у подсећајући да је кућа „Борба“ покренула на десетине штампаних издања, међу којима су били „Кекец“ „Вечерње новости“, “Спорт”, а 1970. године група новинара покренула је радио станицу Студио Б.

Он је подсетио да су за Борбу писали и извештавали Добрица Ћосић, Милош Црњански, Иво Андрић, Слободан Глумац, Богдан Тирнанић, Бранко В. Радичевић, Слободан Селенић и многи други.

Прослава јубилеја моћи ће да се прати уживо на Студију Б.

У 19 сати на трибини “Борбаши говоре” о листу и догађајима који су пратили његово излажење говориће некадашњи уредници и новинари различитих рубрика, као и извештачи „Борбе“.

Међу говорницима биће Биљана Степановић, новинарка економске рубрике која је каријеру започела у дневном листу Борба 1987. године као студент, у време кад је тај лист проглашен за лист године бивше Југославије; Момчило Ђорговић, новинар и уредник Борбе, који је добио Златну плакету за уређивање Недељне Борбе; Божидар Андрејић, уредник унутрашњополитичке рубрике Борбе, који је био члан Председништва УНС и један је од оснивача НУНС а сада пише колумне за дневни лист Данас; Зоран Павић, уредник спортске рубрике Борбе; Мирослав Микуљанац, извештач Борбе са демонстрација 9. марта и Драган Бањац, дугогодишњи новинар Борбе, ратни извештач из Сарајева, Тузле, Мостара и Дубровника.

На трибини ће бити прочитано писмо Гордане Логар, последње главне уреднице независне Борбе која је после студија почела да се бави новинарством, а у Борби је остала највећи део свог радног века. Догађај ће модерирати Сафета Бишевац, уредница Спољне политике у Данасу и Дража Петровић, главни уредник листа Данас. Пренос уживо може се пратити на сајту Данаса или на Данасовој фејсбук страници

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси