Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Данас је Светски дан фотографије: Слика говори више од хиљаду речи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 08. 2021.

Аутор: A.П.М. Извор: УНС/ Фото Музеј/ Wikipedia

Данас је Светски дан фотографије: Слика говори више од хиљаду речи

Светски дан посвећен фотографији обележава се 19. августа, на дан када је 1839. године представљен први успешан фотографски поступак – дагеротипија.

Француз Нисефор Нијепс 1826. године прави прву фотографију природе „Поглед с прозора у Ле Грасу”, која је сачувана до данас. Уз помоћ светлости и камере опскуре, металнe плочe премазанe течним раствором битумена (асфалта) коју је изложио у камери опскури настала је прва фотографија.

Оцем фотографије сматра се Луј Дагер, француски сликар панорама и позоришног декора, који је унапредио Нијепсову технику помоћу своје дагеротипије.  Посребрену плочу излагао је јодној пари и невидљиву слику би учинио видљивом тако што ју је развијао у пари живе и фиксирао у раствору кухињске соли. Тако су настале уникатне дагеротипије које су се могле посматрати само под одређеним углом.

Енглез Вилијам Хенри Фокс Талбот 1835. године започиње своје експерименте и прави прве фотографске минијатуре на папиру.

Назив фотографија настао је од грчких речи фотос и графеин. Енглески астроном и физичар Џон Хершел, 4. фебруара 1839. године увео је у употребу званични назив фотографија (светлопис -  цртање помоћу светлости)

За прве експерименте са бојом на фотографији 1868. или 1869. године заслужан је француски музичар Луј Дик Дорон.

Браћа Огист и Луј Лимијер најзаслужнија су за продор фотографије у боји 1904. године, док своју ширу примену добија након 1930, усавршавањем филма у боји немачког произвођача Агфа и америчког Кодака.

Прву фотографску технику дагеротипију (фотографију на металу) у Србији је применио трговац Димитрије Новаковић, који је за време боравка у Паризу 1839. године научио поступак код Луја Дагера.

Анастас Јовановић, литограф, сликар и уметник примењених уметности, један од првих српских фотографа, научио је дагеротипски поступак у Бечу и 1841. године је начинио свој „Аутопортрет“, а потом и портрет кнеза Михаила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси