Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Виши суд ће одлучивати да ли су „Таковске новине“ објавом саопштења опозиционе групе грађана повредиле част и углед председника општине Горњи Милановац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 08. 2021.

Аутор: Д.Бјелица Извор: УНС

Виши суд ће одлучивати да ли су „Таковске новине“ објавом саопштења опозиционе групе грађана повредиле част и углед председника општине Горњи Милановац

Јавност је недавно сазнала да ће се пред Вишим судом у Београду одвијати поступак по тужби председника општине Горњи Милановац и челника општинског одбора СНС-а Дејана Ковачевића против „Таковских новина“, новинара Небојше Савића, али и Љубише Јовановића, за ког је наведено да је одговорни уредник иако он то није већ три године.

Пред судом ће бити текст саопштења Групе грађана „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ која има одборнике у тамошњој скупштини, а које је овај локални недељник објавио 3. децембра 2020. године под насловом „Обелодањена махинација Ковачевића“.

„Таковске новине“ су на страници на којој објављују саопштења политичких организација пренеле и ово које садржи наводе текста Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) о буџетским давањима фирми „Нивеус тим“ из Горњег Милановца за социјалну заштиту, преко јавних набавки, а на чију је наводну блискост са председником општине, како пише, група грађана указивала и раније.

Интерес јавности Vs заштита достојанства

Председник општине је због повреде части и угледа тражио да му тужени солидарно плате нематеријалну штету од милион динара.

У тужби коју је Виши суд примио 19. фебруара ове године пише да је Небојша Савић, иначе главни уредник „Таковских новина“, написао текст под насловом „ГГ `Победи и спаси општину Г. Милановац`“ и да он каже: „Обелодањена махинација Ковачевића“.

„Од Дејана Ковачевића тражимо да се изјасни о резултатима истраживања Војвођанског истраживачког центра о којем бруји цела Србија, а у коме су обелодањене `везе и махинације` Ковачевића и гарнитуре коју је у Милановцу поставио Томислав Николић, са његовим бизнис партнерима“, пренет је у тужби уводни део објављеног саопштења.

У тужби се констатује да саопштење чини део чланка „Услуге социјалне заштитe- вредан бизнис без много улагања“  објављеног на порталу VOICE-a.

Даље се тврди да су информације објављене у `Таковским новинама` неистините и непотпуне.

„У тексту није објашњено које су то `везе и махинације` Ковачевића обелодањене, ко чини гарнитуру коју је у Милановцу поставио Томислав Николић и на који начин је то учинио... а, такође, нису наведена ни имена бизнис партнера тужиоца, нити који је бизнис у питању“, навeдено је у тужби.

Тужилац сматра да новинар и уредник нису са дужном пажњом проверили истинитост и потпуност информација које су добијене од удружења грађана и да „преношење мишљења чланова удружења грађана `Победи и спаси општину Горњи Милановац` само по себи не оправдава његово објављивање“.

„Чињеница да су информације верно пренете“, пише даље у тужби, „не ослобађају тужене одговорности јер тужилац није дао повод за објављивање оваквог наслова, увода и закључка текста“. 

Пренета информација је увредљивог садржаја, каже се у тужби, чији интерес за објављивањем не претеже над интересом заштите достојанства тужиоца.

Одговор новинара и медија

Почетком августа ове године, у законском року од осам дана од пријема тужбе, одговор суду послали су преко пуномоћника Небојша Савић и „Таковске новине“ као издавач.

„Таковске новине“ су истакле да није јасно зашто је тужен Љубиша Јовановић који је разрешен функције одговорног уредника 23. јула 2018. године и да се он ни не налази у импресуму листа.

Уз процесне недостатке због којих је тражено да суд одбаци тужбу као неосновану (није наведена адреса тужених новинара, њихови матични бројеви, вредност спора, предмет парничног поступка- пише у одговорима), тужени оспоравају тужбу и због висине захтеване надокнаде од милион динара.

Свесно је превисока, одговорили су тужени и указали да се по садашњој судској пракси у споровима ради накнаде нематеријалне штете због нетачне или непотпуне информације у просеку досуђује између 50-100 000 динара.

„Овако високо постављени тужбени захтев се такође може схватити и као вид притиска и застрашивања медија који се усуђују да критички пишу о тужиоцу иако је он носилац јавне функције“, пише у одговорима на тужбу.

У одговорима је наведено да „услед сумарног навођења реченица спорног текста, и суд и тужена страна тешко могу да закључе шта то према образложењу тужбе тачно представља увредљиву информацију, која је информација непотпуна или нетачна, која од тих информација је подобна да повреди заштићени интерес тужиоца, да ли је тужиочев заштићени интерес у овој ситуацији заиста и на који начин повређен“.

Савић јесте потписник спорног текста, каже се даље у одговору новинара на тужбу, али је у чак три наврата јасно истакао да је реч о пренетом саопштењу политичког покрета, а не његовом ауторском чланку.

Због тога му, пише даље, није јасно „зашто би он уопште требало да зна имена бизнис партнера тужиоца, на који начин су буџетска средства пренета Нивеусу и слично, што му се тужбеним наводима импутира као нека његова наводна обавеза“.

Истиче се да је тужилац јавна личност о којима „увек постоји потреба и законит интерсе да се слободно пише и говори“ и да су „Таковске новине“ на истој страни објавиле и два саопштења Српске напредне странке.

„Из наведеног је видљиво да тужене `Таковске новине` као локални лист верно преносе саопштења свих политичких чинилаца на јавној сцени без икаквог свог суделовања у томе“, пише у одговору тужених.

Они наводе и да Ковачевић није тражио да објави одговор који би се нашао у истој рубрици и формату, у првом наредном броју.

„У тужби је очигледно избегавање тужиоца да помене текстове наведених саопштења СНС датих поводом политичког сукоба са политичким опонентима на истој страници и формату и у истом броју новина“,  пише у одговору НИП „Таковске новине“ на тужбу.

Одговори на тужбу позивају се на члан 10 Конвенције за заштиту људских права и основних слобода и пресуду Европског суда за људска права у предмету “Thoma Vs Luxembourg”.

Почетак суђења још није заказан, а УНС ће са овог суђења извештавати и објављивати текстове на свом сајту у рубрици Новиари на суду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси