Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Предраг Пантовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 08. 2021.

Аутор: Породица/ Д.Б. Извор: УНС

Преминуо Предраг Пантовић

У Београду је 7. августа, после краће болести, у 81. години, преминуо Предраг Пантовић, вишегодишњи радник РТС-a, карикатуриста, сатиричар и аутор анимираних филмова.

Предраг Пантовић рођен је 21. јуна 1941. године у Обреновцу. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одсек електроника и телекомуникације. На РТС-у је радио од 1973. до 2001. године као „техничко вођство“ углавном на информативним емисијама.

Као стипендиста француске владе 1976. године боравио је у Паризу на француској телевизији ради стручног усавршавања у области ТВ технологија.

У области анимираног филма Пантовић је у периоду од 1963. до 2002. године као аниматор и режисер учествовао у изради 600 минута уметничког, наставног и пропагандног материјала за већи број продуцената. Произвео је 11 ауторских филмова који су награђивани у земљи и свету. Најзначајнији радови у области анимираног филма били су му кратки филмови „Бициклиста“, „Заједничка фотографија“, Истина“, „Монтажа“.

Пантовић је објављивао карикатуре у дневним листовима „Борба“, „Наша Борба“ и „Данас“. Године 1972/73. објављивао је и текстове за децу у емисији „Добро јутро, децо“ Радио Београда. Краће сатиричне текстове објављивао је у „Борби“ „Спони“, „Нашој Борби“.

На пољу фотографије сарађивао је са „Чиком“, „Зум Репортером“, „Дугом“, „Интервјуом“.

Награђен је Великом златном медаљом „Београд“ (1987) на 34. фестивалу документарног и краткометражног филма у југословенској конкуренцији. Пантовић је добитник златног Пјера (1990) за карикатуру.

Био је члан Удружења новинара Србије.

По његовој жељи, посмртни остаци Предрага Пантовића биће кремирани на београдском Новом гробљу. Време кремације биће накнадно објављено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси