Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Рајко Корња, угледни српски новинар из Румуније
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 07. 2021.

Аутор: УНС/ Савез Срба у Румунији

Преминуо Рајко Корња, угледни српски новинар из Румуније

У Темишвару је јуче, 7. јула, у 52. години изненада преминуо др Рајко Корња, дугогодишњи директор медија Савеза Срба у Румунији и главни и одговорни уредник недељника „Наша реч“ и часописа „Нови темишварски весник“.

Корња је рођен у Новој Молдави (Румунија). Завршио је Факултет политичких наука у Београду, а докторирао је на Западном универзитету у Темишвару тезом „Језик мржње – медијско изражавање за време рата у бившој Југославији“.

Био је новинар Румунске националне телевизије и сарадник многих угледних румунских и српских писаних и електронских медија. Истакао се као ратни дописник, видео-новинар, реализатор и телевизијски продуцент.

Корња је објавио више од 500 новинских, радио и телевизијских извештаја, од којих је велики број ТВ репортажа са ратишта у Хрватској, Босни и Херцеговини и са Косова и Метохије.

Поред сталне бриге за медије на српском језику у Румунији, у својој плодној каријери био је и директор Првог програма Телевизије Румуније (TVR 1) и главни и одговорни уредник Информативне редакције територијалног студија Румунске телевизије у Темишвару. Од 2007. године Корња је био стални члан Управног одбора Румунске телевизије, у својству представника мањина.

Аутор је значајних документарних филмова и других медијских пројеката, који ће остати као трајна сведочанства о вековном постојању српског народа, али и других етничких група на простору данашње Румуније,

Објавио је четири књиге на румунском језику: „Косово – тужан косов пој“, „Први рат миленијума“, „Србија, године пацова“, „Језик мржње – медијско изражавање за време рата у бившој Југославији“ и „Медијске манипулације – од Југославије до Украјине“.

Оснивач је Савеза новинара из медија етничких мањина у Румунији (2016).

Иза себе је оставио супругу Лију и ћерке Александру и Тијану.

Рајко Корња ће бити сахрањен у суботу 10. јула у Темишвару.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси