Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  За медијске пројекте издвојено 1,6 милијарди
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 04. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

За медијске пројекте издвојено 1,6 милијарди

На републичком, покрајинском и локалном нивоу до данас је расписано 129 конкурса у области јавног информисања за 2021. годину за које је опредељено укупно 1,6 милијарди динара, показује евиденција Удружења новинара Србије (УНС). Опредељена средства за медије су на приближно истом нивоу као и прошле године.

За 129 медијских конкурса, укључујући и десет конкурса Министарства културе и информисања, као и три Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, ове године је издвојено укупно 1.614.193.068 динара.

Министарство културе и информисање је за овогодишњe конкурсe определило укупно 310 милиона динара, док је Покрајински секретаријат издвојио 58,2 милиона. Покрајински секретаријат је, међутим, прошле године расписао један конкурс више, па је био и већи буџет за медије, укупно 61,2 милиона динара. На локалном нивоу за 116 овогодишњих конкурса издвојено је око 1,2 милијарде динара.

Према подацима УНС-а, за исте медијске конкурсе на републичком, покрајинском и локалном нивоу прошле године је издвојено укупно 1.616.475.000 динара, што је за око два милиона динара више него ове године.

Три локалне самоуправе – Кучево, Пожаревац и Костолац ове године су поништиле конкурсе за медијске пројекте. Oпштина Кучево, након што је у фебруару обуставила конкурс, месец дана касније расписала је нови јавни позив, према којем је за пројекте опредељено 1.150.000 динара. Ова локална самоуправа 2020. године је издвојила 50.000 динара више за медије.

За суфинансирање медијских садржаја, Град Београд је за 2021. годину издвојио 85 милиона, Ниш 69 милиона, Нови Пазар 55 милиона, a Панчево 40 милиона динара. Ово су, уједно, самоуправе које су ове године највише новца издвојиле за медије.

Именовање чланова конкурсних комисија на републичком нивоу, ове године критиковала су новинарска и медијска удружења - Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, Локал прес и Славко Ћурувија Фондација.

У саопштењу, ова удружења су тражила да Министарство културе и информисања објави критеријуме на основу којих су медијски стручњаци бирани. „У питању су ‘медијски стручњаци’ које за чланове комисија на конкурсима локалних самоуправа и Министарства кандидују медијска удружења чија је једина делатност – кандидовање чланова Комисија и расподела буџетског новца по ‘буразерском’ принципу и списковима подобних медија, тврде чланице“, пише у њиховом саопштењу.

Министарство културе и информисања је, наиме, недавно објавило решење о именовању чланова комисија за десет конкурса. Свака комисија у свом саставу има по пет чланова, а највећи број њих, 22, чине независни стручњаци за медије

Чланови конкурсних комисија, иначе, које именује руководилац органа који је расписао конкурс, оцењују медијске пројекте и предлажу како ће новац пореских обвезника пројектима бити расподељен. Њих предлажу новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године, а могу се и самостално пријавити медијски стручњаци.

Први пут после 2015. године, ове године је расписан и крагујевачки конкурс. Ова локална самоуправа издвојила је десет милиона динара за медије, од чега је 9,5 милиона планирано за расподелу путем јавног конкурса, а преосталих 500.000 кроз појединачна давања.

Љубиша Обрадовић, који је на предлог УНС-а именован за члана комисије за оцену пројеката у Крагујевцу, подсетимо, повукао се из састава те комисије јер су од три именована члана, два из Друштва новинара Ниша (ДНН) – један званично као представник ДНН-а, а други као независни стручњак, члан Управног одбора овог удружења.

Он је у својој оставци навео да није успео да утврди „суштинску повезаност ДНН-а са медијском сценом у Крагујевцу, нити могућност да два представника тог удружења, у трочланој комисији, процењују шта је јавни интерес Крагујевчана, без обзира на њихову добру вољу“. Уместо њега, Град Крагујевац именовао је уредника и директора недељника „Сремске новине“ Драгана Ђорђевића, на предлог Локал преса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси