Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Слободан Ерић – Прате ме због уређивачке политике магазина „Геополитика“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 03. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Слободан Ерић – Прате ме због уређивачке политике магазина „Геополитика“

Оснивач и главни и одговорни уредник магазина „Геополитика“ Слободан Ерић обратио се Удружењу новинара Србије (УНС) јер је, како наводи, приметио да су га непознате особе последњих дана интензивно физички пратиле, те да осећа да му је безбедност угрожена и сматра да је све то последица уређивачке политике листа.

Слободан Ерић, који је пре две деценије покренуо лист „Геополитика“, за УНС објашњава да посебно у вечерњим сатима запажа да га непознате особе надгледају после пословних састанака или на уобичајеним местима где се свакодневно креће. Додаје да је ово ситуација када не може да има „опипљиви доказ“ да га физички прате, али да је „уверен“, уз све околности, „да опасност за његову безбедност постоји“.

У магазину „Геополитика“, наводи Ерић за УНС, осим дневних политичких и друштвених питања којима се баве и геополитичким и стратешким истраживањима која објављују, посебан нагласак је на интервјуима са најугледнијим светским интелектуалцима, најчешће наклоњеним Србији. У магазину је, каже, примат на темама које кроз јавне дебате траже одговоре шта су то државни и национални интереси нашег друштва.

„Моји сарадници и ја сматрамо да је управо оваква уређивачка политика листа извор проблема, укључујући и безбедоносне. Прихватамо да велики број наших грађана не дели наша уверење али истичемо да никада нисмо тужени. За разлику од многих данашњих медија у Србији нисмо се огрешили о основна правила професије“, објашњава Ерић.

Истиче да је један од интервјуа за који је му је речено да је „опасан и деликатан“ јер је објављен у „Геополитици“ био са др Данијелом Гансером, швајцарским историчарем о књизи „Тајне армије НАТО“, али и о темама о „жутој кући“, а да он није ни могао да претпоставити да ће тиме моћи у Србији икоме да се замери.

Он подсећа и да је аутомеханичар и 2008. године године приметио да је на његовом аутомобилу предња осовина на точковима одврнута, те да је видео и трагове одвртања шрафом. „Ни тада, ни данас не сматрам да је налогодавац власт у Србији, него искључиво страни фактор, коме смета овакав лист и који сматрају да ће физичком елиминацијом њеног оснивача, угасити један независан информативно-аналитички пројекат као што је ‘Геополитика’“, каже за УНС Ерић.

Истиче и да овај магазин, чија је уређивачка политика патриотска, није могао да приходује од реклама и огласа ни од државних, нити од страних компанијама, а да нису ни последњу деценију пројектно суфинансирани на конкурсима Министарства културе и информисања.

„Да ли право на заштиту као грађани и новинари ове земље имамо и ми који не припадамо, уз све ограде од оваквих квалификација, највећем броју медија који се труде да раде професионално свој посао а које многи деле на државне и прозападне опозиционе. Или смо у сваком смислу дискриминисани и као новинари и као грађани другог реда“, пита Ерић.

Случај праћења, наводи, пријавио је полицији и тужилаштву.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси