Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одбор за информисање подржао поскупљење таксе на 299 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 12. 2020.

Извор: УНС

Одбор за информисање подржао поскупљење таксе на 299 динара

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије данас је једногласно подржао предлог Владе Србије за измену закона којим се такса за јавне медијске сервисе од 1. јануара 2021. увећава са 255 динара на 299 динара.

Помоћница министарке културе и информисања Славица Трифуновић, која је присуствовала данашњој седници Одбора, рекла је да је Министарство културе сагласно са предлогом закона о изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, који је у скупштинску процедуру ушао 27. новембар.

Трифуновићева је навела да се поскупљењем таксе за медијске сервисе - осим институционалне и програмске независности - обезбеђује и финансијска независност, што је „основна вредност и постулат“ Закона о јавним медијским сервисима.  

Истовремено, у предлогу допуне Закона о јавним медијским сервисима Владе Србије који је у скупштинску процедуру ушао у петак, 11. децембра предвиђено је да се Радио-телевизија Србије (РТС) и Радио-телевизија Војводине (РТВ) до 31. децембра 2021. године делимично финансирају из буџета.

У предлогу тог закона пише да начин преноса новца из буџета РТС-у и РТВ-у посебним актом уређује Влада Србије. Образложење је да „садашња висина таксе од 255 динара на месечном нивоу није довољна да два јавна медијска сервиса, РТС и РТВ, несметано и у континуитету обављају своју основну делатност“, као и да је зато неопходно издвајање новца из буџета.

У буџету за 2021. годину који је 10. децембра усвојен, подсетимо, у ставци под називом „финансирање основне делатности јавних медијских сервиса" предвиђено је 900.000.000 динара за РТВ, док за РТС новац није опредељен. За 2020. годину је за РТС за финансирање основних делатности из буџета било опредељено 2,15 милијарди динара, али је ребалансом буџета тај износ био умањен на 1,67 милијарди динара.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси