Конкурс за годишње награде УНС-а
Конкурс за годишње награде УНС-а
Насловна  |  Шта радимо  |  Музеји Србије - десет дана од 10 до 10  |  Свечано отварање изложбе "Последње одредиште Аушвиц"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Музеји Србије - десет дана од 10 до 10

12. 05. 2015.

Извор: Историјски музеј Србије

Свечано отварање изложбе "Последње одредиште Аушвиц"

У петак, 15. маја 2015. године у 13 сати у Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића бр. 11 у оквиру манифестације „Музеји Србије. 10 дана од 10 до 10” биће свечано отворена изложба „Последње одредиште Аушвиц”.

На отварању ће говорити један од аутора изложбе др Милан Кољанин виши научни сарадник Института за савремену историју, Синиша Шешум шеф канцеларије Унеска у Сарајеву и Асја Драча Мунтеан помоћник министра културе и информисања за међународне односе, европске интеграције и пројекте.

Изложба се реализује уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба „Последње одредиште Аушвиц” поново подсећа на страдање у Аушвицу – фабрици смрти, у којој је убијено и умрло више од милион и сто хилјада лјуди и пред младе генерације, недоволјно упознате са трагедијом овог места, износи величину страдања и жртава Аушвица, као и логора отвараних на територији Србије и Југославије.

Изложба има за циљ да персонализацијом жртава логора са простора Србије (кроз приказ њиховог предратног живота, начина њиховог дискриминисања, затварања, пребацивања и уништења у логору), представи основне чињенице везане за постојање логора (идеологију која га је осмислила и формирала, злочинце и њихове сараднике који су омогућавали његово постојање).

У исто време, изложба ће показати како је управо Аушвиц постао важно место колективног памћења савременог света, као и разлоге и последице негирања свести о његовом постојању и потискивања сећања на његове жртве.

 

Ауторски тим изложбе (др Милан Кољанин (ИСИ), др Олга Манојловић Пинтар (ИНИС), др Радмила Радић (ИНИС), мр Сања Петровић Тодосијевић (ИНИС), Слађана Бојковић (ИМС), Изабела Томовић Мартинов (ИМС)) је прикупио огроман материјал: фотографије, филмове, архивска документа, усмена сведочанства последњих живих сведока и породичне и личне меморабилије, које приказују предратни живот јеврејске заједнице у данашњој Србији и сведоче о конкретним лјудима и читавим породицама које су нестале у Холокаусту, као и о онима који су као припадници и симпатизери покрета отпора или као радна снага одвођени у Аушвиц током четири ратне године.

 

Посебну вредност изложби дају прикупљена усмена сведочанства последњих преживелих чије ће речи најјасније приказати данашњим грађанима Србије ужас највеће фабрике у нацистичкој индустрији смрти, као и база података, резултат истраживачког рада ауторског тима, са скоро 12.000 имена лица, која су са територије Србије депортована у логор Аушвиц. Изложба представлја покушај да се јавност Србије уведе у сложени дијалог са прошлошћу преиспитивањем улоге посматрача злочина и оних који су га маргинализовали у садашњости.

 

Концентрациони и логор смрти Аушвиц је парадигма Другог светског рата – фабрика смрти у којој је убијено и умрло више од милион и сто хилјада мушкараца, жена и деце.

У периоду од оснивања средином априла 1940. године до 27. јануара 1945, када су последње заточенике ослободиле јединице Црвене армије, у Аушвицу је убијено и страдало и преко десет хиљада грађана Србије. Према подацима Државног музеја Аушвиц-Биркенау, више од 75% заточеника је убијено у гасним коморама или умрло од последица сурових услова и медицинских експеримената у логору.

 

На изложби ће бити представљене личне судбине логораша кроз приказ транспорта који су одводили заточенике у Аушвиц преко густе мреже логора и затвора која је успоставлјена на територији Србије по њеној окупацији. Посебан акценат ће бити ставлјен на транспорте којима је у периоду од марта до јула 1944 у Аушвиц транспортовано готово целокупно јеврејско становништво Бачке (грађани Суботице, Сомбора, Новог Сада, Аде, Бачког Петровца, Сенте...).

Сећање на њих је материјализовано низом скромних споменика које су подизале локалне заједнице и организације СУБНОРа по завршетку рата.

Са иселјавањем јеврејског становништва у Израел крајем 40-их и почетком 50-их година 20. века, као и неколико деценија касније глобалним крахом социјализма, велики део личних и породичних сећања потиснут је на маргине јавног простора и колективног сећања у Србији.

 

Изложба је намењена најширој публици. Замисао је да историјским приказом, али и актуелном контекстуализацијом, укаже на нужност сталног дебатовања тог сложеног феномена који је постао синоним за масовну смрт и хладнокрвно убиство милиона мушкараца, жена и деце. Управо због тога, она ће се превасходно обраћати најмлађим генерацијама које недоволјно познају читав контекст и последице функционисања логора, односно идеологију на којој се заснивало постојање система који су персонификовали логори какав је био Аушвиц.

 

У оквиру пратећег програма изложбе планирани су разновсни садржаји: трибине (четвртком од 18 часова), стручна вођења кроз поставку (средом од 17 и суботом од 13 часова) и радионице за ученике старијих разреда основних школа и ученике средњих школа.

 

Теме трибина:

Четвртак 21. мај, 18 часова „Сведоци Аушвица”. Разговор са преживелим заточеницима Аушвица.

Четвртак 4. јун, 18 часова „Писати историју Аушвица”.

Четвртак 11. јун, 18 часова „Надзирати и кажњавати – нацистички логор”.

Четвртак 18. јун, 18 часова „Наратив жртве у постсоцијализму”.

Четвртак 25. јун, 18 часова „Репрезентација и едукација о Холокаусту”.

Улаз на трибине је слободан.

Изложба је отворена до 10. јула 2015. године.

 

Напомињемо да ће 18. маја у 13 часова у посебном делу изложбеног простора Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића бити отворена п изложба „Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића” ауторке више кустоскиње Зорице Јанковић.

Изложба представлја допринос настојањима да се што потпуније дефинише место Наталије Обреновић, прве нововековне српске кралјице, у бурном политичком животу Србије 19. века.

 

Подсећамо Вас да актуелне изложбе Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру могу бесплатно да виде и посетиоци манифестације „Музеји Србије. 10 дана од 10 до 10”, која се од 9. до 18. маја реализује под покровителјством Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

 

Особа за контакт:

Ненад Белјинац, сарадник за маркетинг у ИМС, тел.: 011/ 3287-242,  3287-243

nenad.beljinac@imus.org.rs

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси