Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Grad Jagodina povukao tužbu protiv Gorana Jevremovića, vlasnika „Moravskih vesti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

26. 09. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Grad Jagodina povukao tužbu protiv Gorana Jevremovića, vlasnika „Moravskih vesti“

„Predstavnik Pravobranilaštva Grada Jagodine nije se juče pojavio na ročištu u Višem sudu u Beogradu čime je tužba protiv novinara i vlasnika mesečnika 'Moravske vesti' Gorana Jevremovića povučena“, rekla je za UNS advokatica Gorana Jevremovića Gordana Konstantinović.

Podsetimo, Grad Jagodina, tužbom protiv Gorana Jevremovića za naknadu štete zbog objavljivanja teksta u kom se prenose navodi Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini, tražio je milion dinara.

„Uz tekst 'Jagodina rekorder po nepravilnostima trošenja budžeta – nezakonito i nepropisno potrošeno 972 miliona dinara' dostavljen je i izvod iz izveštaja Državne revizorske institucije, iz koga se vidi da nigde nije napisano nezakonito, već samo nepravilno preuzimanje obaveze“, piše u tužbi.

U tužbi se dodaje da je „ovakvim informisanjem, koje je neistinito, nepotpuno i netačno, naneta velika šteta Gradu Jagodini, koja se ogleda u narušavanju ugleda Grada Jagodine, kako u Srbiji, tako i kod stranih investitora, koji zbog takvog medijskog izveštavanja smanjuju interesovanje za ulaganje u Grad Jagodinu“.

Goran Jevremović za UNS je, nakon što ga je Grad tužio, rekao da je reč „ne samo o nastavku, već i zaoštravanju torture lokalnih vlasti čiji je cilj da ekonomski iscrpe medije i vladaju bez kontrole“.

Sada kaže da razloga za tužbu nije ni bilo, tako da je povlačenje tužbe „očekivano“.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma za UNS kaže da je Grad odustao od tužbe jer su „novinari naši saradnici i imaju pravo da pišu šta god žele“.

„Nikada nisam tužio novinare. Odustali smo zato i sada od tužbe. Novinari imaju pravo da pišu šta žele, da pitaju šta žele. Mi smo javne ličnosti i mi moramo to da istrpimo. Možemo samo da tražimo demantije ako mislimo da to što pišu nije tačno. Imam televiziju i znam kakav je novinarski posao“, rekao je Marković.

Deo izveštaja DRI zbog kojeg su tužene „Moravske vesti“

Grad Jagodina je nepravilno preuzeo obaveze u iznosu od najmanje 972.256.000 dinara, i to za: plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca 9.135.000 dinara; obaveze čiji pravni osnov za izvršenje nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima 435.309.000 dinara; obaveze veće u odnosu na odobrene aproprijacije 433.370.000 dinara; isplate iznad odobrene aproprijacije 3.371.000 dinara; obaveze bez odgovarajućeg postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki 73.226.000 dinara; obaveze bez sprovedenog javnog konkursa 15.300.000 dinara; obaveze bez validne (verodostojne) dokumentacije 2.545.000 dinara i nije obračunao i naplatio ugovorenu kaznu za kašnjenje izvođača radova u iznosu najmanje od 541.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi