Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odgovor Aleksandra Gajovića na tekst Za medie o "korupciji i pranju novca" u izveštajima Essentisa i GFC-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 03. 2019.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Odgovor Aleksandra Gajovića na tekst Za medie o "korupciji i pranju novca" u izveštajima Essentisa i GFC-a

Tekstom „Finansijski izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca“ objavljenog na sajtu www.zamedia.rs istraživački tim koji ga potpisuje još jednom obmanjuje medijsku javnost i građane prejudicirajući da Ministarstvo krši zakon i da krije činjenice.

Između ostalog, u tekstu je navedeno da Ministarstvo kulture i informisanja „ignoriše opravdan interes javnosti da dobije informacije o epilogu realizacije projekata firmi Essentis i GFC”, što apsolutno ne odgovara istini.

Više puta je vlasniku medija “Za media” Dušanu Vojvodiću rečeno da će Ministarstvo kulture i informisanja preduzeti sve zakonske mere, ukoliko se ispostavi da ima propusta u realizaciji projekata pomenutih firmi.

Takođe, ceo proces će biti transparentan i dostupan javnosti, što je i učinjeno više puta. Iako smo u više navrata zaključili da stavljamo tačku na sve insinuacije gospodina Vojvodića, njegove mentore i tutore, on i nadalje neistinom nastoji da dokaže istinu, odnosno da je samo on u pravu. A ta istina je, ipak, sasvim drugačija od one koju gospodin Vojvodić pokušava da nametne i odnosi se na bolno saznanje da projekat sa kojim je konkurisao nije prošao selekciju (stručnu komisiju) i nije dobio novac za njegovu realizaciju, na koju je kao i prethodne godine računao kao sigurnu.   

Ne bismo ovom prilikom pominjali činjenicu da je gospodin Vojvodić došao do rezultata konkursa dan pre nego što su oni zvanično objavljeni i da je istog dana zvao Ministarstvo kulture i informisanja, žestoko protestujući što mu ono nije ostvarilo ambicije. Vremenom su tako, raznim izmišljotinama on i njegovi malobrojni ”navijači“ počeli da demonstriraju “novinarski istraživački rad”, koji se iznošenjem laži uglavnom ponavljao.  

I tako, umesto da analizira i preispita zašto je njegov projekat ocenjen slabije od drugih, gospodin Vojvodić se već punih osam meseci bavi besmislicima i smicalicama kojim pokušava da uvuče Ministarstvo kulture i informisanja u nekakve postupke i dijalage, u kojima ne vidimo sebe.  I baš iz tih razloga gospodina Vojvodića otvoreno pitamo – zašto gubi vreme, već ne osmisli  nov i kvalitetniji medijski sadržaj, kako bi naredni put država podržala realizaciju njegovog projekta? Svi su izgledi da je lakše baviti se onima koji su sredstva za svoje projekte dobili. 

U delu teksta koji osporavamo, on između ostalog navodi: „napominjemo da ćutanje Ministarstva samo potvrđuje sumnje da Essentis i GFC imaju zaštitu i podršku za očiglednu

proneveru višemilionskog iznosa javnog novca. Ko su njihovi zaštitnici u Ministarstvu kulture i kako je čitava koruptivna akcija izvedena, objavićemo uskoru u istraživačkom dokumentarcu ‘Novinarski odgovor’, koji upravo završavamo. Do tada nam ne ostaje ništa drugo nego da pitanja postavimo javno, što na ovaj način i činimo“.

Predugo, složićemo se, gospodin Vojvodić na ovaj način uzurpira medijsku javnost iznoseći neosnovane tvrdnje i laži na ime Ministarstva kulture i informisanja ispunjava sve svoje zakonske obaveze. 

Podsećamo da stručna služba Ministrastva, koja je odgovorna za ceo postupak projektnog sufinansiranja, kao i za analizu svih 435 podržanih projekata u 2018. godini, ne može pre analize projektne dokumentacije i izveštaja o realizaciji konkursa da dostavlja podatke medijima o pojedinačnim projektima.

 A pošto tvrdite da imate saznanja o koruptivnim radnjama, iz sve snage insistiramo da ih prijavite nadležnim državnim institucijama, koje su jedino nadležne da odluče šta je pravo, a šta ne.

 

Aleksandar Gajović

državni sekretar

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi