Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV bez kontrole
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2010.

Izvor: Večernje novosti

TV bez kontrole


Spore i blage kazne za nepoštovanje medijskih zakona

Srpski etar vrvi od psovki i vulgarnosti. Televizije se, grabeći se za rejtinge i oglašivače, često utrkuju da se dodvore najnižim ukusima gledalaca. A za sve to, bar do sada, nikome nije "falila dlaka s glave".

TV Pink su, doduše, izrečene opomene zbog kviza "Trenutak istine", a pokrenut je i postupak za izricanje javnog upozorenja. Zbog grubog kršenja zakona koji regulišu rad medija, Republička radiodifuzna agencije podnela je i prekršajne prijave. I tu se, otprilike, lista kazni - završava.

U teoriji, postoje i dve oštrije - privremeno oduzimanje dozvole na 30 dana ili trajno oduzimanje frekvencije. Nijedna ovakva kazna još nije izrečena nekom TV emiteru.- Prema ovlašćenjima koja imamo, brzo smo reagovali. Veče posle našeg sastanka sa predstavnikom Pinka emitovana je neka drugačija "Farma" - imala je oznaku "18+", a sve neprikladne reči bile su tonski prekrivene - kaže za "Novosti" Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Ostali emiteri koji su, prema mišljenju RRA, prekršili zakon (Košava emisijom "Luda kuća", Foks emisijama "Keš taksi" i "Veče sa Ivanom Ivanovićem", kao i Radio B 92 emisijom "Sportski ritam srca") dobiće pozive da se izjasne o prekršajima.I to što smo bombardovani reklama preko svih granica, trebalo bi emitere da košta milione dinara. Samo u januaru nacionalne televizije prekršile su odredbe 329 puta, bilo da je reč o dužini ili sadržaju reklamnih blokova. A za trocifren broj prekršaja RRA je podneo sedam prekršajnih prijava!Ni narednog meseca se nisu uozbiljili.

Podaci RRA govore da je u februaru zabeleženo čak 445 prekršaja istog zakona! - Ni prema prekršajnim prijavama koje smo podneli za januar još nije pokrenut nijedan postupak. Sudu su dostavljene u februaru, a sad je kraj maja - objašnjava Karadžić. - Mi druge mehanizme nemamo.

Antrfile : Gledaju, a traže ukidanje

Javnost se masovno uzbunila i tražila skidanje "Farme" sa programa Pinka. S druge strane, više od 90 odsto te iste TV publike je u nekom trenutku gledalo ovaj rijaliti. Kada je počela polemika oko sudbine "Farme", u RRA je stiglo mnogo pisama sa apelima da se nastavi emitovanje života VIP farmera.

I.  Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi