Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS ne pristaje na izmene zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2009.

Izvor: Borba

NUNS ne pristaje na izmene zakona

Dan uoči vanredne sednice Skupštine Republike Srbije, koja je zakazana za danas u 16 sati, a na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je pozvalo nadležne državne organe da izmene taj predlog i učine ga prihvatljivim za javnost i sve medije.



NUNS  je primedbe na Predlog uputio i na adresu Ministarstva kulture Srbije, jednog  od predlagača spornih izmena. U tom ministarstvu uprkos svim pokušajima  „Borbe“ i juče su ostali bez komentara iako je Predlog zakona izazvao velike  polemike u javnosti.

„Borbi“ je, naime, jedino potvrđen raniji stav Ministarstva Nebojše Bradića da je predlagač „otvoren za sve dobronamerne savete i predloge“.

NUNS je  pismo uputio i na adresu Vlade Srbije, a pozvao je i Odbor Skupš tine Srbije za informisanje i kulturu i sve poslaničke grupe da amandmanima izmene  predloženi tekst. Zamerajući hitnost, NUNS je naveo da bi zakonski predlog bio  primereniji nameri zakonodavca da uredi medijsku sferu da je bio „kreiran u otvorenim konsultacijama sa novinarskim udruženjima, medijskim asocijacijama i ekspertima“.

NUNS smatra nedopustivim to što se nametanjem obaveznog osnivačkog  kapitala (50.000 hiljada evra za novine) medijske kuće tretiraju drugačije od  drugih privrednih društava. „Sledstveno tome, nepotrebne su i kazne predviđene u slučaju da se taj kapital umanji“, naveo je NUNS precizirajući da je reč o članovima 1, 4 i 7 Predloga.

„Zakonom o javnom informisanju uređuju se  obaveze i prava svih subjekata koji učestvuju u ovoj delatnosti, a ne uslovi privređivanja. Stoga smatramo neophodnim preispitavanje osnovanosti  odredaba koje se odnose za rad medija ukoliko dođe do blokade računa, kao i  predviđenih sankcija u slučaju blokade (član 4)“, saopštio je NUNS.

Ministarstvo ćuti

„Borba“ juče nije dobila odgovore Nataše Vučković-Lesendrić, pomoćnice  ministra za medije, na sledeća pitanja: Na zakone kojih evropskih zemalja se Ministarstvo kulture Srbije, kao predlagač, ugledalo prilikom formulisanja izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju?

Ko su autori teksta  predloženi izmena i dopuna? Zašto autori prilikom izrade teksta nisu konsultovali strukovna novinarska udruženja? Šta konkretno znači rečenica u saopštenju Ministarstva kulture da je predlagač „otvoren za sve dobronamerne savete i predloge“?


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi