Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U susret digitalizaciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2010.

Izvor: RTS

U susret digitalizaciji


Od 4. aprila 2012.godine, kada počne digitalni sistem emitovanja, televizijski program će moći da gledaju samo oni koji imaju odgovarajuće TV prijemnike ili dekodere. Ipak, pri kupovini televizora, građanima u Srbiji za sada važne neke druge karakteristike.

Kada televizijske stanice u Srbiji pređu na digitalno emitovanje televizije, građani koji nemaju odgovarajuće TV prijemnike ili dekodere neće moći da prate program. U prodaji još nema odgovarajućih dekodera. Ipak, građani Srbije pri kupovini televizora, na prvo mesto stavljaju neke druge karakteristike uređaja.

Za praćenje televizijskog programa od 2012. godine, građani moraju posedovati TV prijemnike koji podržavaju DVB-T2 standard, sa MPEG 4 kompresijom signala.

Noviji televizori, uključujući i "HD ready" televizore, uglavnom podržavaju DVB-T2 sa MPEG 2 kompresijom, što obavezuje građane da kupe dekoder kada počne digitalno emitovanje.

U Evropskoj uniji zabranjeno je prodavanje televizora sa katodnim cevima, a u Srbiji je još moguće kupiti crno-beli televizor.

Predsednik Udruženja potrošača Srbije Goran Papović rekao je da je ovo područje deponija Evrope, jer su standardi promenjeni i uveliko se uvodi digitalna televizija, a građani ostaju neupućeni.

"Nažalost, nijedan trgovac nije označio da određeni prijemnik može ili ne može da prima digitalni signal", rekao je Papović.

Uputstva o kupovini televizora

U Mađarskoj i Italiji zakonom je propisano da svaki TV prijemnik koji se prodaje mora imati nalepnicu s obaveštenjem o tome koje signale vidi i hoće li na njemu moći da se gleda nova digitalna televizija.

Srbija se obavezala da će na vreme obezbediti uslove da svi građani mogu da gledaju televiziju.

"Ministarstvo će vrlo brzo uputiti upustsva o kupovini televizora, a naš plan je i da se u prodavnicama koje prodaju tehniku istaknu uputstva šta bi trebalo kupci da kupuju", rekla je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.

Čak i na starijim televizorima, uz dekodere koji bi trebalo da se pojave na tržištu pre 2012. godine građani će moći da gledaju digitalnu televiziju, ali ne sa svim mogućnostima koje digitalna televizija nudi.

Čak i s dekoderom, za najfinije detalje i povezivanje televizora sa internet stranicama, mora se posedovati dodatna oprema.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi