Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smanjen broj napada na novinare u odnosu na 2008.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 02. 2010.

Izvor: Danas

Smanjen broj napada na novinare u odnosu na 2008.


Beograd - Prethodna godina ostaće zapamćena po restriktivnom Zakonu o javnom informisanju, izmenama Zakona o radiodifuziji kojima je povećan uticaj vlasti na sastav nezavisnog regulatornog tela, opstrukcijama privatizacije medija, kašnjenju u primeni Strategije digitalizacije, kao i nedelotvornih mera Vlade za pomoć medijima u uslovima krize, istaknuto je u Sedmom izveštaju o pravnom monitoringu medijske scene Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

„Pozitivni primeri odnosa vlasti prema medijskoj sferi, kao što su izmene Krivičnog zakonika, na način da se oštrije sankcionišu napadi na novinare, predstavljali su tek izolovane slučajeve, a ne deo šire strategije unapređenja pravnog okvira i medijskog ambijenta“, navodi se u ovom izveštaju.

Ocenjeno je i da najavljena medijska strategija i intenzivan rad na daljem usklađivanju propisa sa evropskim standardima i zakonodavstvom, nisu odmakli dalje od tih najava. Takođe se navodi i da celu 2009. karakteriše dalje ekonomsko propadanje medija i nespremnost vlasti da se sa brojnim problemima u ovom sektoru ozbiljno i odgovorno suoči.

U izveštaju se podseća i na podatak da se u Srbiji broj napada na novinare u 2009. smanjio za pola u odnosu na 2008, kada ih je bilo 138.

B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi