Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Božja reč" - bez marketinga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 02. 2010.

Izvor: Danas

"Božja reč" - bez marketinga


U etru od Subotice do Prijepolja program emituje 11 pravoslavnih radio i televizijskih stanica: novosadski i trstenički RTV „Beseda“, odnosno „Logos“, te radio-stanice „Slavoslavlje“ (Subotica), „Tavor“ (Bačka Palanka), „Slovo ljubve“ (Beograd), „Glas“ (Niš), „Istočnik“ (Valjevo), „Iskon“ (Vranje), „Mileš eva“ (Prijepolje) i „Zlatousti“ (Kragujevac).

Tu je pet katoličkih radio stanica. Zanimljiv je aranžman subotičkih Radio Marije i Slavoslovlja, katoličkog i pravoslavnog verskog radija, čiji se programi smenjuju na nekoliko sati. Radio Marija postoji već više od jedne decenije (kao deo svetske mreže radija Katoličke crkve i ima izuzetno veliku slušanost), dok je Radio Slavoslovlje SPC počeo emitovanje prošle godine. Budući da se programi smenjuju, vernici obe crkve prate i jedan i drugi program gotovo podjednako.

Radio Iskon kao jedini crkveni radio na području jugoistočne Srbije za godinu dana rada izbio je na drugo mesto po slušanosti.

- Eparhijski radio ne emituje stranu muziku, a i komercijalni blokovi su ravnomernije raspoređeni – analizira poverenik NUNS za Pčinjski okrug Radoman Irić.

Crkveni Radio Glas uskoro osniva i Niška eparhija, kako bi se obraćala svojim vernicima.

Zakon nije dopustio crkvama da imaju nacionalne ili regionalne elektronske medije, već samo lokalne, a zabranjena im je i komercijalizacija, odnosno izdržavanje od marketinga. Pokazalo se da je baš ta odredba “kazna”, jer od nečeg se mora živeti. Isti zakon je i vremenski ograničio umrežavanja crkvenih RTV stanica na samo tri sata dnevno, pa se pokazalo da je mogućnost da se prikupe reklame sužena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi