Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Stevan Nikšić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2010.

Preminuo Stevan Nikšić

Jedan od najuglednijih beogradskih novinara i jedan od osnivača Novinske agencije Beta Stevan Nikšić preminuo je danas u Beogradu u 64. godini.




Rođen je 1946. godine u Sremskoj Mitrovici, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Diplomirao je 1969. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, postdiplomsku specijalizaciju iz međunarodnog prava stekao na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, a akademsko zvanje magistra pravnih nauka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Novinarstvom se bavio od đačkih dana, a kao gimnazijalac sarađivao u programima Radio Novog Sada i "Poletu", srednjoškolskom podlistku studentskog lista "Indeks" u Novom Sadu. Tokom studija bio novinar, urednik i na kraju glavni urednik "Indeksa".

Kao student, 1969. godine izabran je za poslanika u Republičkom veću Skupštine SR Srbije na prvim i jedinim neposrednim skupštinskim izborima nakon Drugog svetskog rata na kojima je pre uvođenja višepartijskog sistema u Jugoslaviji bilo omogućeno slobodno kandidovanje. Na taj način sa 23 godine postao je najmlađi poslanik u dotadašnjoj istoriji parlamentarizma u Srbiji.

Najveći deo svog novinarskog staža proveo u nedeljniku NIN, gde je radio od 1973. godine, najpre kao novinar, komentator i urednik u unutrašnjoj, zatim više godina kao urednik i komentator u spoljnopolitičkoj rubrici. Od 1998. do 2002. bio je glavni i odgovorni urednik tog nedeljnika.

Tokom više decenija u NIN-u pisao je o političkim, kulturnim i društvenim događajima u zemlji i svetu, o temama iz oblasti domaćeg i međunarodnog prava, ekonomije, novih tehnologija, i izveštavao je Evrope, Azije i SAD.

Sarađivao je i objavio veći broj članaka i drugih novinskih tekstova u dnevnim i nedeljnim listovima u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, kao i u nekim od najuglednijih listova i časopisa u SAD ("New Leader", Njujork), Nemačkoj ("Die Zeit", Hamburg) i Portugaliji ("Publico", Lisabon).

Radio je kao novinar za više domaćih i stranih elektronskih medija i novinskih agencija, a najduže u programu na srpskom jeziku nemačkeradio stanice Dojče Vele i televizijskom programy DWTV na engleskom jeziku.

Na TV Avala od proleća 2007. do leta 2008. godine bio je autor i voditelj emisije "Listanje" posvećene novinarstvu i novinarima u štampanim medijima.

U dugom periodu bio je jedan od najčešće citiranih domaćih analitičara i komentatora jugoslovenskih prilika u svetskim medijima.

Jedan je od osnivača novinske agencije Beta i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Kao saradnik Evropskog instituta za medije iz Mančestera u Velikoj Britaniji (kasnije preseljenog u Diseldorf, SR Nemačka) učestvovao je u izradi više međunarodnih projekata o tranziciji i demokratizaciji medija u istočnoj Evropi nakon okončanja "hladnog rata".

Autor je više knjiga o slobodi štampe, pravnom i političkom sistemu u Jugoslaviji i ratnoj krizi na Balkanu, objavljenih u Jugoslaviji ("Poslednja poruka", NIN, Beograd 1980; "Posle Tita", Partizanska knjiga, Ljubljana-Beograd, 1980.; "Oslobođenje štampe", Mladost, Beograd, 1982.) i u inostranstvu (Stevan Nikšić i Pedro Caldeira Rodrigez, "O virus Balcanico - O caso da Jugoslavia", Aširio & Alvim, Lisabon 1996.), kao i više stručnih radova i studija o novinarstvu (u časopisima "Novinarstvo", Jugoslovenskog instituta za novinarstvo, "Gledišta" i dr.).

Iza sebe je ostavio suprugu Branislavu i kćeri Emiliju i Bojanu. Komemoracija povodom smrti Stevana Nikšića biće održana u redakciji nedeljnika NIN u četvrtak, 25. marta u 13 sati.

Stevan Nikšić biće kremiran u petak, 26. marta u 14 sati na beogradskom Novom groblju.

Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi