Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Žele da uteraju strah u kosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 07. 2009.

Izvor: Alo!

Žele da uteraju strah u kosti

Predsednik Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže za „Alo!“ da je, uprkos podnetim amandmanima, novi zakon o javnom informisanju potpuno neprihvatljiv jer su kazne za medije drakonske i nije ukinuta odredba da se medij zatvara ako je račun u blokadi više od 90 dana.

 


Ona smatra da je to potpuna diskriminacija u odnosu na ostale privredne subjekte. Uprkos najavama nekih članica vladajuće koalicije da neće glasati za njegovo usvajanje, Smajlovićeva nije optimista.

- Nažalost, zakon će biti usvojen! Nijedna pametna vlast ne bi ulazila u sukob sa javnošću i novinarima da nije bila sigurna da će zakon proći - smatra Smajlovićeva.

Vaša najveća zamerka je što se ovaj zakon donosi „na brzinu“.

- Stanje u medijima nije sjajno, ali situacija ipak nije takva da bi moralo da se lomi preko kolena, da se zakon donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i bez konsultacija s novinarskim udruženjima. Treba uvesti red u medije, ali brzina kojom se to radi govori o lošoj nameri. Ministar Nebojša Bradić tvrdi da se konsultovao s novinarskim udruženjima i uvažio njihove amandmane.

- Možda je razgovarao s ljudima iz NUNS-a, ali s nama iz UNS-a niko nije pričao. Šta je motiv da se zakon donosi po hitnom postupku?

- Znam samo ono što sam, kao i ostali, pročitala u tabloidima, a to je da je Mlađan Dinkić ucenio izlaskom iz Vlade ako zakon ne bude usvojen. Da li je to istina ili nije ne znam i ne zanima me. Suština je da se ovim zakonom radi o glavi medijima. Šta će, po vašem mišljenju, biti najgore posledice ovog zakona?

- Ne samo da će mediji biti gašeni, već će se novinarima uterati strah u kosti. Naše pravosuđe nije imuno na političke pritiske i novinari to dobro znaju, pa će dvaput razmisliti pre nego što prenesu bilo kakvu informaciju. Postaviće sebi pitanje „da li je ova vest dovoljno važna da bih zbog nje ugrozio svoju redakciju, glavnog urednika i sebe samog?“. To je uvođenje autocenzure.

Šta kažete na to da je Ministarstvo informisanja najavilo pomoć medijima?

- U ovakvim okolnostima to je cinično i nepristojno!

Antrfile : Mediji neće doživeti pravdu u Strazburu

Pravnici smatraju da je zakon u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i da postoje velike šanse da država izgubi sudske sporove pred sudom u Strazburu.

- To je tačno, ali je to slaba uteha. Prvo treba iscrpsti sve pravne mogućnosti u zemlji, pa tek onda se možete žaliti Evropskom sudu za ljudska prava. Proći će bar nekoliko godina dok se stigne do Strazbura, a do tada medija u Srbiji više neće ni biti! A političari koji su sada na vlasti ne strahuju jer znaju da će njihove greške doći na naplatu tek za pet-šest godina, a tada će ih plaćati neko drugi.

G. S.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi