Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otvaranje simbola grada za mesec dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 02. 2010.

Izvor: Blic

Otvaranje simbola grada za mesec dana


Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, najverovatnije će danas potpisati upotrebnu dozvolu za Avalski toranj, što znači da bi dugo čekano otvaranje tornja moglo da usledi za nešto više od mesec dana.

Zadatak da vodi brigu o tornju dobiće Javno preduzeće „Emisiona tehnika".

- Pošto ministar Oliver Dulić potpiše upotrebnu dozvolu čekaće se 30 dana za pravosnažnost te odluke, odnosno da vidimo da li će neko možda uložiti žalbu. Ako do toga ne dode, onda se stiču uslovi za otvaranje, koje bi trebalo da usledi ubrzo po isteku tih 30 dana. Naravno, datum otvaranja će zavisti i od meteoroloških uslova, pošto ćemo čekati da se vreme malo prolepša kako bi što više ljudi moglo da prisustvuje svečanosti - kaže za „Blic" Aleksandra Damnjanović Petrović, pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Po odluci Vlade od 14. januara ove godine odlučeno je da će se o Avalskom tornju u ime države starati novoformirano JP „Emisiona tehnika", koje funkcioniše u okviru Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo. To praktično znači da će Avalski toranj ostati telekomunikacioni objekat, odnosno da će imati istu funkciju kao i pre rekonstrukcije.

- „Emisiona tehnika" je prevashodno osnovana da bi prenosila TV signal i pružaće uslugu prenosa TV signala svim zainteresovanim televizijama. Inače, Vlada je osnovala JP „Emisiona tehnika" pošto u emisionu tehniku nije investirano, oštećena je za vreme bombardovanja i potrebno je tehnički unaprediti za potrebe digitalnog emitovanja - objašnjava Božidar Laganin, državni sekretar Ministarstva za telekomunikacije.

Takođe, poznata je namena još jednog dela tornja, pošto će se na 124. metru i dalje nalaziti restoran, a na 126. terasa sa panoramskim pogledom.

- Restoran će i dalje zadržati istu namenu, dok će u prizemlju biti površine koje mogu da se koriste za komercijalne delatnosti. Međutim, tu se zaista još ništa ne zna. Ideja da se u narednom periodu raspiše javni tender, pa će se tek onda videti koja će biti namena tog prostora - kaže Aleksandra Damnjanović Petrović.

Antrfile : Jedinstven u svetu


Avalski toranj srušen je u NATO bombardovanju 1999. godine, a rekonstrukcija u koju je uloženo 100 miliona dinara počela je 2007. godine. Toranj će posle rekonstrukcije malo „porasti"pa će još uvek predstavljati najvišu građevinu na Balkanu", jer će umesto 202, sada biti visok 205 metara. Takođe, toranj je jedinstven u svetu po tome što za presek ima jednakostranični trougao

Dušan Milićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi