Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Umerena tišina do pravosnažnosti presude?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 12. 2009.

Izvor: Dnevnik

Umerena tišina do pravosnažnosti presude?


Novinari mogu da, i pre pravosnažnosti presude, komentarišu sudski postupak i nesmetano izveštavaju sa suđenja, ali ne smeju da, kao i ostali učesnici u postupku i bilo koja ličnost, vređaju i(li) omalovažavaju sud i sudije, krše pretpostavku nevinosti okrivljenog, prejudiciraju ishod i „navijaju“ u pravcu donošenja bilo kakve presude – može se, u najkraćem, izvesti zaključak nakon okruglog stola u organizaciji Udruženja novinara Srbije na temu „Smeju li novinari da komentariš u suđenja posle najnovijih izmena Krivičnog zakonika?

“Nažalost, čini se da stvari ni izbliza nisu tako jednostavne, te da će famozni član 336a KZ-a, ukoliko ostane takav kakav jeste, i dalje ostavljati brojne nedoumice. „Ko za vreme trajanja postupka pred sudom, a pre donošenja pravosnažne sudske odluke, u nameri da povredi pretpostavku nevinosti ili nezavisnosti suda, daje javne izjave u sredstvima javnog informisanja, kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom“ – kaže pomenuti član.

Čak i površnom analizom postaje jasno da tu nije sve baš najjasnije. Dileme su, svako iz svog ugla, pokušali da razreše učesnici okruglog stola: državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, zaštitnik građana Republike Srbije Saša Janković, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i advokat Zdenko Tomanović.

Slobodan Homen smatra da novinari ne treba da brinu jer se izuzetno retko dešava da neko od njih predviđa sudsku odluku ili navija za nekog učesnika u postupku.– Sud bi, po članu 336, morao da dokaže nameru novinara da se okrivljeni ošteti, sud uvredi ili omalovaži i slično, ali mislim da to nije jednostavno – rekao je Homen.

Sa stanovišta zaštitnika građana Saše Jankovića, ako bi se sporna odredba primenjivala, to bi značilo da Srbija treba da ćuti o svemu što je u pravosuđu aktuelno. On je najavio da bi ustao u zaštitu novinara ukoliko bi se našli na udaru člana 336a.

Među diskutantima je od početka provejavalo mišljenje da je ovaj član „ubačen“ u zakon od sudija i nosilaca pravosudnih funkcija.

Iznoseći svoje mišljenje o ovoj temi, sudija Dragana Boljević je rekla da se u Srbiji neretko dešava da se pretpostavka nezavisnosti suda „ne krši, nego gazi“, te da mahom političari daju sebi za pravo da ocenjuju kompetentnost suda i sudija i da po svom nahođenju komentarišu sudski postupak. Njen stav je da se sudske odluke mogu komentarisati tek kada postanu pravosnažne, a nikako dok traje suđenje.

Advokat Dragoljub Đorđević, pak, smatra da se sporni član KZ-a ne odnosi na političare, već na advokate i novinare, shodno nepisanoj srpskoj praksi da su političari „viša sila“, a da se u Srbiji ponekad sudi u atmosferi aktuelnog političkog trenutka.

On je podsetio na to da su politič ari, a ne novinari, ti koji komentarišu sudske postupke i presude, a kao primer je naveo Vuka Draškovića u slučaju „Ibarska magistrala“ i Mlađana Dinkića u slučaju „Astra banka“.

Njegov kolega Zdenko Tomanović je član 336a KZ-a ocenio kao „nejasan i nedefinisan“, napominjući da po pravnoj kulturi i etici svi mogu komentarisati suđenja i presude pre nego što postanu pravosnažne, ali da to nikako ne bi smeli da rade predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti. Po njegovoj oceni, kod nas se dešava upravo suprotno. On smatra da se ovom odredbom ne štite sud i sudije, već zabranjuju komentari.

Antrfile :


„Ratni zločinac” Ratko Mladić


Govoreći u kontekstu da se i mediji često ponašaju u skladu s aktuelnim društvenim ili političkim trenutkom, advokati napominju slučaj haškog optuženika Ratka Mladića, kraj čijeg imena u nekim medijima stoji „etiketa“ ratnog zločinca. Pravno gledano, Mladić to ne može biti jer ni nepravosnažno nije osuđen zbog eventualnih ratnih zločina.

D. Knežić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi