Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Huligani partizana nekažnjeno prete smrću novinarki
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 12. 2009.

Izvor: Politika

Huligani partizana nekažnjeno prete smrću novinarki


Navijači Partizana su u sredu pre početka i tokom utakmice Partizan–Šahtjor opet grubo vređali novinarku Televizije B 92 Brankicu Stanković, autorku „Insajdera”. Njen serijal „(Ne)moć države” posvećen fudbalskim huliganima očigledno im i dalje budi osvetničke namere.

Na taj način, i pored privođenja, nastavljene su pretnje koje su počele nakon prikazivanja prve epizode serijala 3. decembra. Na južnoj tribini, između ostalog, pevali su pesmu Brankici Stanković: „Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”, podsećajući na ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa” i „Evropljanina”. Ova horska i orkestrirana pretnja smrću praćena je vulgarnim poigravanjem golom plastičnom naduvanom lutkom koja bi, po njima, trebalo da predstavlja novinarku B 92. Sve to je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Brankicu Stanković.

Ništa drugo nego otvorena pretnja silovanjem i ubistvom. Vređanje je bilo u koreografiji i izvođenju grupe „Alkatraz”, za koju je tužilac već zatražio zabranu postojanja. Brojni huligani su već pretili i skandirali pogrdne izraze nezadovoljni „Insajderom”.

Podsećamo da su još pre dva meseca na prvenstvenim utakmicama fudbalske Jelen lige počeli kolektivno da je vređaju. Tako su na utakmici sa FK Smederevom, skandirali: „Ovo je poruka za Brankicu i sudove, da mogu da nam k... popuše... Svi su se tada kolektivno pravili „gluvi i slepi”. Brankici Stanković su upućene potom pretnje na Fejsbuku nakon prikazivanja prve epizode „(Ne)moći države”.Sa prve strane

– Posle toga je privedeno sedam osoba. Neke od pretnji su: „Seko, krenula si na ljude i igru gde život mnogo malo vredi. nisu ovo mafijaši, političari i korumpirani bogataši… žao mi te je ima da boli!”, „Pitanje za Brankicu, hoćeš li ti poginuti za svoju ideju. Mi hoćemo... e vidiš to je naša snaga. Nikad nas nećete ugasiti”, „Treba je zaklati i dati ovima iz B 92 da je pojedu. Mrtva kurvo!!!”, „Kučko nećeš dugo... od…. bre od navijača!!!”... Tada su ministar policije Ivica Dačić i predsednik Boris Tadić rekli da će učiniti sve da se nađu krivci.

Ali, prošle srede na košarkaškoj utakmici Partizana i turskog Efes Pilsena vređanje je nastavljeno pogrdnim pesmicama. Nakon utakmice u kojoj je Partizan pobedio, navijači su u pesmi najgrublje vređali B 92, autorku emisije „Insajder“ i državne pravosudne organe, dok su ih igrači s parketa pozdravljali i pevali s njima deo pesme.

Predsednik KK Partizana Predrag Danilović tim povodom izjavio je da je skandiranje bilo motivisano velikom pobedom i da je „pretenciozno” tražiti nešto ružno u atmosferi za vreme utakmice. Za razliku od Danilovića, Savo Milošević, pretendent na mesto predsednika fudbalskog kluba Partizan oštro je osudio huligansko podzemlje. U emisiji „Intervju sa Jugoslavom Ćosićem”, na televiziji B 92, rekao je da se zvaničnici u klubovima ponašaju kukavički prema incidentima koje prave navijači. Osuda incidenata navijačkih grupa koju je izrekao Milošević nešto je što bi trebalo da bude normalan gest svakog sportiste i sportskog funkcionera.Izjava kandidata za prvog čoveka Partizana zaslužila je pažnju zato što je takav gest veoma redak kod nas.

O. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi