Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trijumf fotografa Presa na izložbi „Pres foto Srbija“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2009.

Izvor: Pres

Trijumf fotografa Presa na izložbi „Pres foto Srbija“


U foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu večeras u 19 časova biće otvorena izložba najboljih fotografija u medijima „Pres foto Srbija“, jedan od najvažnijih događaja u srpskoj fotografiji. Izložbu će otvoriti pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Kopicl.

Ovogodišnju izložbu i nagradni konkurs obeležila je apsolutna dominacija fotoreportera Presa, koji su požnjeli nagrade u većini kategorija. Glavnu nagradu osvojio je Nemanja Jovanović, čija fotografija „Neredi“ je jednoglasno proglašena za najbolju. U oblasti „Život, reportaža“ pobedio je Đorđe Kojadinović, sa reportažom „Hirurg“, dok je u kategoriji „Umetnost“ trijumfovao urednik fotografije Presa Marko Đoković, sa reportažom „Filharmonija“. Samo jedna nagrada otišla je van naše kuće, i to Marku Đurici koji je u kategoriji „Ličnosti u vestima, reportaža“ pobedio sa reportažom „Becoming a Citizen“.

Nagrađena fotografija Nemanje Jovanovića snimljena je na demonstracijama povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Kako su naveli organizatori, „svojom brzom reakcijom, Nemanja Jovanović se našao u centru sukoba grupe demonstranata i policije i snimio trenutak kada mladi demonstrant baca komade keramičkih skulptura na grupu specijalaca zaustavljenih u jurišu.

Jovanovićev snimak ima vrlo dobru sceničnost izdvojenog prvog plana u crvenoj boji i drugog plana u kojem dominiraju siluete demonstranata u sivo-plavoj boji sumraka i dima. Osim dinamike i velike tenzije sukoba, ova fotografija govori i o odnosu društva prema kulturnim vrednostima“, naveli su organizatori i rekli da Nemanju Jovanovića žiri nagrađuje za „ličnu i profesionalnu hrabrost i požrtvovanost, odličan fotografski refleks i dobru kompoziciju“.

N. K.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi