Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U registru 113 medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 11. 2009.

Izvor: Politika

U registru 113 medija


U nedavno ustanovljeni registar, od 161 prijavljenog javnog glasila, prema podacima Agencije za privredne registre, do sada je upisano 113 štampanih i elektronskih medija, dok je za ostale postupak u toku.

Kako je 13. novembra istekao obavezan rok za prijavljivanje dnevnih listova, do sada u registar je upisano 18, a registracija jednog dnevnog lista je u toku.

Prema podacima agencije, registrovani su dnevni listovi: „Politika”, „Sportski žurnal”, „Danas”, „Pregled”, „Pravda”, „Dnevnik”, „Građanski list”, „Timok” „Narodne novine ”, „Magyar szo”, „Kurir”, „Glas javnosti”, „Večernje novosti”, „Sport”, „Pres dnevne novine”, „Blic”, „24 sata” i „Alo”. T

im povodom Gabrijela Petković Jovanović, pi-ar Agencije za privredne registre, napominje da je postupak upisa potpuno besplatan i da medijske kuće uz popunjenu registracionu prijavu treba da dostave i neophodnu dokumentaciju.

Za razliku od dnevnih novina koje su imale rok za registraciju od 30 dana, nedeljnici i druga periodična štampa i elektronski mediji za ispunjenje ove obaveze imaju 90 dana tačnije do 13. januara naredne godine.

Sudeći po podacima, dobar broj medijskih kuća nije čekao zadnji čas već se registrovao na vreme. Medijski registar uveden je letos izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju sa namerom da se utvrdi tačan broj javnih glasila u zemlji.

Kako je evidentiranje dnevnih listova završeno, moglo bi se zaključiti da u Srbiji trenutno izlazi 19 dnevnih novina, računajući i list čija je registracija u toku.

Ne treba zaboraviti da je zakonodavac propisao visoke novčane kazne za medije mimo registra pa čak i privremenu obustavu izlaženja. Osnivaču neregistrovanog glasila preti kazna za privredni prestup od jednog do 20 miliona dinara, a odgovornom licu kod osnivača od dvesta hiljada do dva miliona dinara.

M. Petrić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi