Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nagrada za životno delo Dejvidu Frostu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2009.

Izvor: RTS

Nagrada za životno delo Dejvidu Frostu


Legendarni britanski novinar Dejvid Frost dobitnik je nagrade za životno delo koju dodeljuje Međunarodna akademija za televizijske umetnosti i nauke.


U karijeri dugoj gotovo pet decenija intervjuisao je sedam britanskih premijera, kao i sedam američkih predsednika.

Britanski televizijski novinar Dejvid Frost dobiće nagradu za celokupnu karijeru na 37. godišnjoj dodeli Međunarodnih Emi nagrada, na večerašnjoj ceremoniji u njujorškom hotelu „Hilton".

Frost je uveo političku satiru na TV, ali je polje rada proširio i na znatno ozbiljnije sadržaje, kao što su intervjui sa bivšim predsednikom SAD Ričardom Niksonom i drugim javnim ličnostima.

Nagradu će Frostu uručiti druga televizijska legenda, američka TV novinarka Barbara Volters.

Frost (70) se proslavio s obe strane Atlantika satiričnim programom "That Was The Week That Was" u kojem se podsmevao političkom establišmentu, a kasnije se okrenuo ozbiljnijim programima baziranim na intervjuima.

Poznat je po tome što je od 1964. intervjuisao sedam britanskih premijera, kao i sedam američkih predsednika, između 1969. i 2008.

Od 2006. godine radi za program na engleskom jeziku televizije „Al Džazira". Njegova emisija zove se „Frost po svetu" (Frost Over the World) i emituje se jednom nedeljno.

Međunarodna akademija za televizijske umetnosti i nauke dodeliće nagrade u deset kategorija, programima nastalim izvan SAD. Ove godina ima 41 nominacija iz 17 zemalja.

Serija intervjua koje je Frost napravio sa Niksonom 1977. godine kulminirala je priznanjem tada već bivšeg predsednika SAD da je bio upoznat sa detaljima afere Votergejt.

Pisac Piter Morgan je, po uzoru na te intervjue, napisao dramu „Frost/Nikson" koja je premijerno izvedena 2006. godine u Londonu.

Dve godine kasnije, američki reditelj Ron Hauard snimio je film baziran na toj drami, sa Majklom Šinom (Frost) i Frenkom Lanđelom (Nikson) u naslovnim ulogama.

„Frost/Nikson" je bio nominovan za Oskara u pet kategorija, između ostalog i za najbolji film.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi