Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Završena obuka novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2009.

Izvor: Politika

Završena obuka novinara


„Uz pomoć Bi-Bi-Sija poništili smo sve negativne etikete koje su išle uz ovu kuću, počev od TV Bastilje, do državne televizije”, rekao je juče generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić na konferenciji za novinare održanoj u ovoj medijskoj kući povodom završenog programa Bi-Bi-Si obuke za RTS.

Vinsent Dežer, šef misije Evropske komisije u Srbiji, rekao je da je ovim projektom RTS dobio najbolja iskustva Bi-Bi-Sija.

– Naš posao u EU je da pomognemo medije u Srbiji i da bismo poboljšali njihov kvalitet investirali smo već više od 70 miliona evra – rekao je Dežer, dodavši da će ta praksa biti nastavljena, jer „žele da vide kvalitetnije informacije koje se daju građanima Srbije o EU”.

Tijanić je dodao da je obuka pomogla da se unaprede znanja novinara RTS-a, urednika i menadžmenta, ali da je ipak najveća pomoć u tome što je sa ovom obukom „legalizovan RTS u delu javnog mnjenja gde nije bio legalizovan”.

Program Bi-Bi-Si obuke za RTS trajao je više od dve godine s ciljem da se RTS-u pomogne da u tranziciji postane pravi javni servis, a obuhvatao je trening u radio i televizijskom novinarstvu, menadžmentu, kao i seriju studijskih putovanja.

Prema rečima Bojana Brkića, zamenika glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a, cilj ovog novinarskog treninga bio je da se postignu „isti standardi” koji podrazumevaju da je glavna pažnja u informaciji sada usmerena na sliku, kao i na to da se tekstovi pišu razumljivijim jezikom, da ima manje protokolarnog izveštavanja sa pres-konferencija, a više onog iz svakodnevnog života.

On je naglasio da je ovaj program obuhvatio i obuku u dopisništvima po Srbiji.

Entoni Hauson i Rasel Pisgud, glavni instruktori Bi-Bi-Sija, složili su se sa činjenicom da se u odnosu na period od pre dve godine sada može primetiti značajna razlika u radio izveštajima u koje su unete značajne novine, posebno naglašavajući aspekt zanatskog znanja. Rasel i Entoni ocenili su da se RTS visoko kotira u regionu i da bi trebalo da postane medijska kuća koja će ovde da postavlja standarde.

G. Popović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi