Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Štrajk glađu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2009.

Izvor: Pravda

Štrajk glađu


Radisav Rodić, vlasnik Kurira, već nekoliko dana ne jede ništa, pije samo čaj i to je, kako je kazao njegov pravni zastupnik Sava Anđelković, vid njegovog revolta zbog hapšenja.

Od četvrtka, kada je iz zatvorske bolnice prebačen u pritvorsku jedinicu, jedino ga je videla njegova supruga. Pravni zastupnici i njegova deca možda će moći da ga vide tek danas, kazao je Anđelković.

Inače, Rodićevi pravni zastupnici Sava i Nebojša Anđelković podneće danas žalbu Okružnom sudu u Beogradu. Kako se navodi u žalbi, „napadnuto rešenje je neosnovano i neutemeljeno u odredbama Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku."

- Predlažemo da Krivično veće Okružnog suda u Beogradu hitno postupi po žalbi i rešenje preinači, tako što će ukinuti pritvor protiv Radisava Rodića i Kačarević Slavoljuba i odrediti da se sa slobode brane - navodi se u žalbi.

Dodaje se, između ostalog, i da je „sudija Branislav Pantelić povredio osnovna načela Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja garantuju privedenom licu dostojanstveno ponašanje organa koji vode postupak i pravo da ne mogu biti saslušavani, sve dok fizički i psihički ne budu sposobni za davanje izjave pred sudom".

- Radisav Rodić saslušavan je u postoperativnom periodu hirurškog zahvata tumora na jetri, i to posle dva dana provedena u pritvoru, bez spavanja i bez hrane, čime je povređena odredba člana 7 ZKP-a, stav 1 tačka 8, koja garantuje licu lišenom slobode da ima pravo da ga bez odlaganja pregleda lekar specijalista - navode Rodićevi advokati u žalbi.

Oni u obrazloženju žalbe navode i da je Rodić neosnovano priveden.

- Ni jedan zakonski osnov nije postojao za privođenje i zadržavanje od 48 sati... Radisav Rodić se javio policiji po pozivu, pružio dokaze o izvršenoj teškoj operaciji u Ženevi, dokaze da se nalazi na nužnoj postoperativnoj rehabilitaciji, kao i dokaze na okolnost da je svojom voljom i svojom odgovornošću prekinuo terapiju, da bi došao u Srbiju i javio se organima gonjenja.

Policija je u prvi mah uvažila mišljenja lekara, međutim, desetak minuta nakon ovog događaja, policija je „promenila svoju odluku"; lišili su slobode Radisava Rodića i priveli ga u prostorije policije, te ga, suprotno prethodnoj odluci, počeli ispitivati - stoji u žalbi.

Antrfile :

Anđelković: Sudija nije postupio čovečno

U žalbi se dodaje i da je Rodiću „neosnovano određen pritvor".

- Da li se može i sme reći da je postupajući istražni sudija Branislav Pantelić postupao čovečno i poštovao relevantne standarde, kada je sebi i Tužilaštvu dozvolio da ispituje lice koje dve noći i dva dana nije spavalo, nije primalo hranu i koje se nalazi pod postoperativnom terapijom posle teške hirurške intervencije - navodi se, između ostalog, u žalbi koju je podneo advokat Sava Anđelković.

J. Velinović




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi