Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinare otpuštaju i javni servisi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 10. 2009.

Izvor: Dnevnik

Novinare otpuštaju i javni servisi


Predsednik ANEM-a Saša Mirković kaže da je, četiri meseca otkako je Vlada donela mere za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize, ostvaren samo mali deo njih, i to s velikim zakašnjenjem.

Iako je prošlo mesec dana od objavljivanja rezultata konkursa Ministarstva kulture za pomoć medijskim projektima, niko ne pominje kad će medijske kuće koje su prošle na konkursu dobiti pare.

– Agencija za telekomunikacije je još 21. jula donela odluku o smanjenju naknade za emitere i dostavila je Vladi na saglasnost, a ona do danas nije odlučivala o tome. Jedino je smanjena naknada Republičkoj radiodifuznoj agenciji, ali tek za simboličnih pet odsto – kazao je Mirković.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović naglasila je da se otpuštaju zaposleni u medijima, legalno i nelegalno, a država može preko Inspekcija rada naterati poslodavce da ispunjavaju svoje obaveze prema zaposlenima.

Predsednik asocijacije lokalnih medija "Lokal pres" Vladan Filipčev je upozorio na to da su krizom posebno pogođeni lokalni mediji:

– Njih opominju da plate porez, pod pretnjom prinudne naplate, a velikim sistemima se olakšava naplata duga ili se on oprašta – kazao je Filipčev, i naveo da "Lokal pres" trenutno ima 31 članicu, a u proteklom periodu prestala su da izlaze tri lista, u Priboju, Šapcu i Mladenovcu.

Izvršni direktor Asocijacije medija i novinskih izdavača Zoran Papić smatra vladin konkurs za medije selektivnim jer je od 355 medija novac dobilo 120, a trećina su državni.

Za stvarnu pomoć države predlaže smanjenje PDV-a medijskim kućama za jedan do dva odsto, manje poreze i doprinose za honorarne saradnike, smanjenje naknada za licence...

Ocenivši da namere Vlade da pomogne medijima nisu bile iskrene i ozbiljne, sekretar UNS-a Nino Brajović smatra da će iduća godina biti još teža.

– Bar 20 odsto zaposlenih u medijima je pod rizikom da ostane bez posla. Čitava medijska industrija Srbiji ima oko 22.000 zaposlenih, a do kraja godine biće otpušteno 2.000, uključujući i one u javnim servisima Srbije i Vojvodine, koji najavljuju konačne spiskove viška zaposlenih – naveo je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi