Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropska komisija pohvalila RRA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 10. 2009.

Izvor: Politika

Evropska komisija pohvalila RRA


Sem ocene da se političari mešaju u rad medija i zabrinutosti da bi nove, visoke kazne za medije mogle da ugroze njihovu slobodu, Evropska komisija u godišnjem izveštaju o napretku Srbije u evropskim reformama kao pozitivan primer navodi delovanje Republičke radiodifuzne agencije.

Napredak je primetan, navodi se u izveštaju, u „transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti” delovanja RRA. Osim što je okončana raspodela frekvencija i emiterima podeljeno 467 dozvola, od prošle godine agencija sve odluke objavljuje na Internetu. Kako bi kompletnije nadzirala rad emitera, RRA je otvorila novu kancelariju u Novom Sadu, a takva odeljenja planiraju se i u Nišu i Kragujevcu.

– Ovakve ocene za RRA su velika stvar jer smo uložili ogroman trud kako bi se ispoštovalo sve ono što je naš zakonski deo posla. Ako to neko, kao posmatrač sa strane, primeti i oceni kao kvalitetno, možemo da budemo zadovoljni – kaže ovim povodom Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Piratske RTV stanice u ovom izveštaju se ne pominju što je i razumljivo, jer za njihovo udaljavanje iz etra agencija nema previše zakonskih mogućnosti.

Karadžić kaže da prema važećim propisima RRA „ima pravo samo da zapečati predajnik ili objekat iz koga se program emituje ali nema prava da takva sredstva oduzme”. Zato i posle zabrane, mnoge piratske stanice polome pečate i nastavljaju po starom, jer im opremu niko ne oduzima.

Šansu da se takva praksa zaustavi nudi i novoizmenjeni Zakon o javnom informisanju koji propisuje veća ovlašćenja tužilaca kad je reč o zatvaranju medija bez dozvole, odnosno onih koji nisu upisani u registar javnih glasila.

Ako list ne može da izlazi ukoliko nije upisan u medijski registar a u protivnom rizikuje zabranu i visoke kazne, analogija bi mogla da se primeni i na elektronske medije.

Antrfile :

Pinkov „Trenutak istine” pred RRA 29. oktobra


Da li je RTV Pink emisijom „Trenutak istine” od 7. oktobra prekršila neko od pravila za emitere i kakva mera sledi, znaće se posle sednice Saveta RRA 29. oktobra.

Buru je izazvao deo programa u kojem je učesnici J. M., koja je u detinjstvu doživela incest, bilo postavljeno neprimereno pitanje u vezi s ovim zlostavljanjem.

U tom programu učesnici ispovedaju svoju najdublju intimu, a za odgovore koje poligraf oceni kao istinite, dobijaju novac. Na narednu sednicu pozvani su predstavnici televizije „Pink” kako bi pojasnili ceo slučaj.

M. Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi