Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hajka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2009.

Izvor: Kurir

Hajka


Narodna banka Srbije podnela je krivičnu prijavu samo protiv novinara Kurira Milana Lađevića, iako su gotovo svi ostali beogradski dnevni listovi 12. marta ove godine preneli informaciju Tanjuga o tadašnjim problemima Hipo banke. Štaviše, Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu, posle kratke istrage, sasvim je odbacilo navode iz NBS i odlučilo da prekine gonjenje našeg novinara po službenoj dužnosti.


NBS tužila je novinara Kurira zbog „štete“ od milijardu evra! Naime, NBS je podnela krivičnu prijavu, zbog „izazivanja panike i nereda“, protiv novinara Milana Lađevića, koji je pisao o Hipo banci. Tačnije, preneo je pisanje austrijske štampe o prodaji poslovnica na Balkanu, između ostalih i u Srbiji, zbog velikih poslovnih gubitaka. Taj tekst, kako tvrde u NBS, doveo je do povlačenja milijardu evra devizne štednje!

Izvor Kurira u trećem tužilaštvu tvrdi da u Hipo banci nije bilo panike:

- Tužilaštvo je kontaktiralo sa Hipo bankom i Rajfajzen bankom i utvrdilo da u martu nije bilo značajnih promena u njihovom poslovanju. Konkretno, u Hipo banci potvrdili su da je pad devizne štednje zabeležen u poslednjem kvartalu 2008?! I to zbog ekonomske krize. U Hipo banci su 12. marta imali pad štednje od 709.000 evra, što je po njihovim merilima sasvim uobičajeno.Saslušana je i službenica NBS M. V., koja je objasnila da je uloga Centralne banke da se brine o monetarnoj stabilnosti i da je baš tekst našeg novinara ugrozio kurs dinara i deviznu štednju.

Treće tužilaštvo u dopisu od 17. avgusta obaveštava NBS da je odbacilo krivične prijave protiv naših novinara „jer se u radnjama prijavljenih nisu stekla sva bitna obeležja navedenog krivičnog dela, niti bilo kog drugog za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

I ekonomista Danilo Šuković kaže da pisanje o prodaji poslovnica Hipo-Alpe-Adrija banke u Srbiji ne može da bude osnova za tužbu.

- Ako se objavi informacija da će banka da proda svoje poslovnice, to ne znači da će ona da propadne. Promena vlasnika može biti bolja ili gora. Novi vlasnik može da bude bolji od starog u vođenju kompanije - ističe Šuković i dodaje da je podizanje tužbe pritisak na medije kojim se guši sloboda medija i ugrožava demokratski sistem zemlje.I ekonomista.

Bojan Dimitrijević smatra da je besmisleno da se tuži samo jedan novinar ako su istu informaciju objavili svi domaći mediji.

- Ja sam za to da se kaže istina. Ako stojite iza teksta koji ste napisali, onda je besmisleno da vas tuže, i to znači da je neko u dubokom problemu ako ga istina ugrožava. Priroda bankarskog posla je takva da su osetljivi na takvu vrstu informacija. Poslednja stvar je da se zbog toga podnosi tužba protiv jednog novinara ako su svi ostali mediji preneli istu informaciju - kaže Dimitrijević.

Nino Brajević, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, kaže da je posle analize utvrdio da je Lađević „profesionalno napisao tekst“:

- Analizirali smo slučaj i bilo bi normalno da NBS povuče tužbu. Javni tužilac odbacio je prijavu na osnovu prikupljanja podataka, a on je najkompetentniji. Tužilac je posle istrage potvrdio da Hipo i ostale banke nisu smanjile depozit novca zbog pisanja Kurira, nego zbog opšte ekonomske krize. I to nije bio dovoljan razlog da NBS odustane od tužbe umesto što istrajava u naporu da goni novinare. Istovremeno, šalju veoma lošu poruku novinarima da ne istražuju i prenose značajne teme i podatke o finansijskom sektoru.

Antrfile :

Novinari zaprepašćeni


Kurir je pozvao ostale novinske kuće koje su takođe prenele austrijsku vest o Hipo banci. Vidno zaprepašćeni, novinari Večernjih novosti objasnili su da su tekst u njihovom listu poslali dopisnici iz inostranstva.

- Mi nismo dobili nikakvu tužbu od NBS za širenje panike. Prvi put sad od vas čujemo da se neko zbog toga goni - poručili su u Novostima.

Tanjug, koji je preneo vest austrijskih medija, na osnovu čega je Kurir pokrenuo priču, nije dobio nikakvu tužbu!

- Sećam se te priče o Hipo banci, to su Austrijanci prvi pustili, pa je naš kolega, dopisnik, samo preneo. Čekajte, vašeg novinara je tužila NBS za širenje panike?! Tragično. Ali postaje i komično - kratko je rekao novinar Tanjuga.I glavni i odgovorni urednik Blica Veselin Simonović kaže da nije dobio poziv za sud od NBS.

E. K.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi