Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nije Kurir, nego kriza!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Nije Kurir, nego kriza!


BEOGRAD - Narodna banka Srbije tužila je novinara Kurira, verovali ili ne, zbog „štete“ od milijardu evra! Naime, NBS je podnela krivičnu prijavu zbog „izazivanja panike i nereda“ protiv novinara Milana Lađevića, koji je pisao o Hipo Alpe Adrija banci.

Tačnije, u svom tekstu preneo je pisanje austrijske štampe o prodaji poslovnica na Balkanu, između ostalih i u Srbiji, zbog velikih poslovnih gubitaka. To pisanje, kako tvrde u NBS, dovelo je do povlačenja milijardu evra devizne štednje. Kako smo saznali, zbog dela izazivanja panike i nereda, na osnovu krivične prijave NBS, javni tužilac podneo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Lađevića. Međutim, tužilac je od ovog slučaja odustao vrlo brzo, jer su tužilaštvo iz Hipo Alpe Adrija banke obavestili da oni nisu pretrpeli štetu zbog pisanja Kurira, već je povlačenje štednje posledica svetske ekonomske krize.

Međutim, NBS to nije omelo da podnese privatnu tužbu protiv novinara Kurira. Da apsurd bude još veći, potvrdili su i sami predstavnici NBS na saslušanju održanom 13. oktobra ove godine. Na pitanje novinara zašto oni tuže kad je reč o Hipo banci, rekli su da je to „zato što je tim pisanjem ugrožen bankarski sektor zemlje jer je povučeno milijardu evra devizne štednje“.

Pored toga, nije poznato ni da li su tužili i ostale medije koji su takođe preneli pisanje austrijske štampe. O tome da li je moguće da novinar Kurira ugrozi bankarski sistem zemlje pitali smo i stručnjake, koji su u početku mislili da se šalimo.

Vladimir Vučković, profesor ekonomije na „Megatrendu“, objašnjava da je najveće povlačenje devizne štednje bilo u poslednjem kvartalu 2008. godine i da su optužbe Narodne banke smešne.

- Svako kad nešto kaže ima svoju težinu i odgovora za izrečeno. Ali to što novinaru Kurira stavljaju na teret nema veze sa životom. Stvarno je neozbiljno da kažu da novinar ugrožava bankarski sektor - objašnjava Vučković.

Jorgovanka Tabaković, ekonomski stručnjak, samo je kratko prokomentarisala „nečuveno.“

Beogradski advokat Nebojša Anđelković kaže da je očigledno da se sve radi sa ciljem da bi se ugasio i zatvorio Kurir, odnosno kako bi se sprečilo iznošenje istina.

- I to se sve vodi iz jednog centra. Pokušavaju da mnogim tužbama i krivičnim postupcima, što od strane Poreske uprave, što od drugih, pokažu kako Kurir unosi nemir među ljude i da ga treba zatvoriti. To pokazuju i ovakve tužbe. Ovde je reč o informacijama od javnog značaja. Podsećam da je novinar dužan po Ustavu i zakonu da informacije od javnog interesa prenese javnosti. A tu svako spada i ova vest - objasnio je Anđelković.

Antrfile : Odlučiće sud

Od NBS smo pokušali da dobijemo odgovore na pitanja zašto je NBS podnela krivičnu prijavu protiv novinara Kurira ako je tema i predmet teksta Hipo banka, potom, kako je moguće da je tekst ugrozio bankarsku stabilnost zemlje jer je navodno „povučeno milijardu evra devizne štednje“ i da li je moguće da jedan tekst u dnevnim novinama izazove toliku štetu... Pitali smo i da li to znači da je uticaj Kurira na bankarsku stabilnost države veći od uticaja NBS, kao i da li su tužili još neku medijsku kuću zbog pisanja o Hipo banci, jer je opšte poznato da su skoro svi mediji preneli pisanje austrijskih medija o tadašnjem stanju u toj banci.Odgovor NBS je kratak: „Sve relevantne činjenice, kao i odgovore na vaša pitanja utvrdiće se u sudskom postupku.“

E.G.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi