Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spreman registar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 10. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Spreman registar


Mediji će se od srede upisivati u jedinstveni registar javnih glasila. U Agenciji za privredne registre, u kojoj će se upisivati medijske kuće, pripremaju se za ovaj obiman posao
.

- Bićemo spremni za ovaj posao na vreme. U toku je priprema softvera, koji će čuvati sve podatke, spremamo formulare koje će predstavnici medija popunjavati i uputstva, koja su, takođe, namenjena njima - rečeno nam je u ovoj Agenciji.

- Baza će biti elektronska i svima dostupna na našem sajtu.U registru će morati da piše naziv i godina osnivanja glasila, podaci o katalogizaciji za štampu, odnosno podaci iz dozvole za emitovanje programa za radio i TV programe i internet adresa za internet javna glasila. Obavezno je i ostavljanje podataka o osnivaču i njegov matični broj, kao i podaci o novčanom delu osnovnog kapitala i pregledu svih javnih glasila čiji je osnivač isto pravno lice.

Štampani mediji, od srede, imaju rok od 30 dana da se registruju, a elektronskim su ostavljena tri meseca. Ukoliko to ne učine, osnivače čekaju kazne od milion do 20 miliona dinara, a sledi i zabrana izdavanja i emitovanja programa. Odgovorno lice moraće da plati od 200.000 do dva miliona dinara.

U međuvremenu, Ustavni sud Srbije, pred kojim se vodi postupak za ocenu ustavnosti, zatražio je od parlamenta da se izjasni da li su odredbe zakona o informisanju u skladu sa Ustavom.

Antrfile :

Nema odlaganja


Rasprava u parlamentu o zakonu o javnom informisanju stvar je procedure, jer kada Ustavni sud odlučuje, mora da čuje i drugu stranu - kaže Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije.

- To neće ometati proces registracije. Odredba koja predviđa formiranje registra, kao i ceo Zakon, prošli su zakonodavni odbor Skupštine i pisani su u skladu sa Ustavom.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi